Мартина, която спечели стипендия от половин милион, иска един ден да се върне в България

OFFNews 31 март 2018 в 10:35 6061 0

Снимка бТВ

Защо да не се върна в България? Така 18-годишна Мартина Гарабедян, която спечели 500 хил. лева стипендия за обучение в най-добрия университет за предприемачи в САЩ, реагира на въпроса дали смята да се прибере в родината след обучението си.

„Защо да не се върна в България? Смятам, че България дава огромни възможности на младите хора в стартиращи бизнеси и във вече утвърдени имена, така че защо да не се върна?“, каза тя в предаването „Тази събота“ по bTV.

Мартина спечели стипендия от фондация „Кроношпан“, която ще финансира четиригодишното ѝ обучение в „Бабсън колидж“.

Парите всъщност няма да дойдат при мен, а отиват изцяло в университета, като покриват таксата, общежитието, храната, обясни тя.

18-годишната Мартина Гарабедян се пребори с хиляди кандидати от Централна и Източна Европа и грабна пълната стипендия за четиригодишно обучение

Че печели разбрала преди една-две седмици, след като получила съобщение от университета. В началото не повярвала.

„Конкурсът беше на няколко етапа, всичко беше направено много интересно – така, че да ни завладее самите нас, учениците, да искаме да участваме с хъс“, разказа Мартина.

За самата програма научила, когато била в края на 11-и клас. Подала документи, които включвали есе, презентация за нея самата и извънкласните ѝ дейности.

Вторият кръг се състоял в Бургас под формата на уъркшоп с останалите българи, които стигнали този етап – около 10 души.

„Всичко беше чрез игри, не интервюта. Всички си прекарахме много хубаво, беше много интересен и забавен ден, тъй като всичко беше организирано така, че просто да ни е интересно да играем“, разказа Мартина.

До последния кръг стигнали 14 кандидати от Централна и Източна Европа. Седем от тях били българи.

„Това е гордост за цялата страна, според мен“, казва ученичката.

Този последен етап бил кандидатстване в самия университет – „независимо пускане на документи до него, където трябваше всички да направим по две есета, да представим извънкласните си дейности, какви ни е интересно, с какво се занимаваме. След това бяхме поканени на интервю с представители на университета. Разбира се, всичко се случваше на английски“.

Американската и българската образователни системи са много различни, но Мартина не смята, че може да се каже, че едната е по-добра от другата. Според нея българската система също дава много на учениците и студентите.

След 10 години тя се надява да продължи да се занимава със социално предприемачество, както и в икономическата сфера. Иска да продължи да се занимава със социални и хуманитарни проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови