Машинното гласуване може да ни зарази с коронавирус, твърди проф. Константинов

OFFNews 06 август 2020 в 12:47 15125 14

„Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме парламента и отиваме на избори. Избори не може да има, тъй като машини не може да има, а в закона пише, че се гласува само с машини. Тоест, ние вече напускаме демократичния терен, ако направим това, което искат много хора. Няма избори. Няма машини. Те са незаконни, ако са с хартия, следователно какво правим? Трябва да се мисли. В България мисленето е в много голям дефицит.“ Този коментар направи пред "Хоризонт" проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване”.

Време за въвеждането на машинно гласуване очевидно няма, но то е малко дори, ако изборите са редовни, смята Константинов. Той припомни, че най-късната възможна дата за провеждането на изборите е 28 март догодина.

„Съгласно действащите текстове в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. Това са около 9 хиляди секции на територията на страната. Минималната оценка за броя на машините е около 20 хиляди машини, една машина струва около 2 хиляди евро, посочи математикът в предаването "Преди всички".

Някои от фирмите производителки на машини за гласуване са фалирали поради липса на търсене, а фирмите, с които са водени разговори, се нуждаят от време за такава огромна поръчка, като ситуацията се усложнява допълнително заради доставките на части от Китай, обясни Михаил Константинов.

Пандемията от коронавирус е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласуване в закона, изтъкна той.

„Машините, предвидени в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или т.нар. тъч скрийн. Това означава всички хора, които гласуват с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е перфектно условие за заразяване на следващия избирател.“

И още:

„Когато карате в една секция 200 души да пипат един и същи екран, създавате перфектни условия да ги заразите. Химикалка човек може да си донесе и от вкъщи, а машина не може да си донесе от вкъщи. Не трябва да има една химикалка за всички“, коментира още Константинов.

Според него по-малко от 1% от хората в Европа имат възможност да гласуват с машини и това са гражданите в Брюксел.

Никъде другаде не се гласува с машини поради много причини, обобщи Михаил Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

13

nrb

06.08 2020 в 20:50

Като въведем машинното гласуване по магически начин ще настъпи рая и всички ще са богати и щастливи. Като изключим тези страни които се отказаха от него, понеже направиха изследване и доказаха, че може да бъде много лесно манипулирано.

2997

10

Boni

06.08 2020 в 16:23

Глупости професоре Идеа да се гласува с ръкавици или с презервативи на пръстите. Ха ха.....

9118

8

Christina Ostrikova

06.08 2020 в 14:42

Думите му вече не тежат и грам!

2910

7

П

06.08 2020 в 14:37

Да, да, точно така! А от телефонен секс може да се забременее с тризнаци! Подлога долна и на теб мястото ти е в затвора!

3258

6

Една каза

06.08 2020 в 14:00

Да се направи Протест в София на 08 август в 20.00 часа...Нека всички да излезем пред входовете като при земетресение и да постоим на вън поне 8 минути...Да покажем на мутрите ОБЕДИНЕНИЕ!!!

8959

5

Станчо Панса

06.08 2020 в 13:43

"Тоест, ние вече напускаме демократичния терен, ако направим това, което искат много хора"

Моля? Демокрация, от гръцки δημοκρατία - Власт на хората, народовластие.
 
X

Да помогнем на украинските деца!