Масимилиано Фуксас на Св. Неделя, ще прави прототип на лампите-фонтани

Журито поиска от топ архитекта трасе за колите към храма и митрополията, дърветата остават

OFFNews 04 февруари 2020 в 20:57 4808 0

Първа среща с арх. Масимилиано Фуксас - след като Студио Fucsas спечели архитектурния конкурс за реконструкция на пл. Света Неделя, проведоха днес главният архитект на София Здравко Здравков, председателката на журито Малина Едрева, Силвия Христова, шеф на комисията по архитектура в СОС, и арх. Иво Петков. 

Представихме му препоръките на журито, съобщи на страницата си във фейсбук Едрева. 

Журито иска да се запазят дърветата, трамвайната спирка да се свърже с метростанция "Сердика", изходът на подлеза към Булбанк да остане и да има трасе за колите със специален режим към храма и Патриаршията. 

Къде ще спират колите за сватби и поклонения в столичния храм "Св. Неделя" и откъде ще минава автомобилът на патриарх Неофит към дома му в Софийската света митрополия?, бяха основните въпроси, с които Църквата се противопостави на ремонта на площад "Св. Неделя" по проекта на топ архитекта Масимилиано Фуксас. 

От журито сега са поискали още усилена настилка на целия площад, прозрачната по проект върху археологическите разкопки да бъде съобразена със съвременни технологии за безопасност при влага и замръзване, както и растерите на настилка да бъдат с ориентация Север-Юг.

От студио Фуксас ще трябва и да изработят и поставят прототип на осветително тяло, което да се постави в реална среда, преди да се вземе окончателно решение за реконструкцията и новия облик на пл. "Св. Неделя". 

След като се изготви проект, отчитащ препоръките на журито, той ще бъде представен пред столичани до края на пролетта, уточнява Малина Едрева, която е и председател на комисията по култура в СОС.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови