Масови проверки от днес за замърсяващи въздуха автомобили

OFFNews 12 февруари 2020 в 06:43 2127 0

Проверки за замърсяващи въздуха коли започват от днес, 12 февруари, по улиците на София. Стартът бе даден в 7 ч. от "Ботевградско шосе".

Цапащите с газове над нормата ще бъдат спирани от движение по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, която ще изпълняват екипи на КАТ и Столичен инспекторат.

Те ще проверява техническата изправност на очистващата инсталация на автомобилите чрез газанализаторите, които общината купи и предостави на пътна полиция. Досега обаче уредите се използваха само в пунктовете на КАТ при първоначална регистрация на колата, както и чистотата на ходовата част на тежкотоварни камиони.

Целта е да не се допускат превозни средства, които замърсяват въздуха.

Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които общината закупи и предостави на КАТ. Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция.

От началото на текущия месец са извършени над 130 проверки, свързани със замърсяване на въздуха. Инспектирани са 33 автосервиза, цех за производство на мебели, работилници в районите „Слатина“ и „Подуяне“. Съставен е акт за горене на стари дървени плоскости в цех за производство на мебели. От 62 строителни обекта, които инспекторите са проверили през месеца, са съставени 11 броя актове за установени нарушения, свързани със замърсяване на въздуха като замърсена ходова част на камионите. Извършени са и 11 броя съвместни проверки с КАТ за чист външен вид на камионите. В 38 частни имота инспекторите са извършили проверки по сигнали за горене на отпадъци. Те са в районите "Възраждане", "Подуяне", "Витоша" и "Красна поляна".

Глобата при акт на физическо лице е в размер от 100 до 5 000 лева, а за юридическо лице – от 700 до 20 000 лева по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови