Матура в пандемия: метър и половина разстояние, учениците с маски

OFFNews 28 май 2020 в 12:06 5523 1

Снимка БГНЕС, архив

Метър и половина разстояние между учениците ще бъдат осигурени за провеждането на държавните зрелостни изпити. Заради противоепидемичните мерки, зрелостниците ще трябва да носят лични предпазни средства по време на матурите. Училищата обаче също ще трябва да разполагат с резерв от маски, за да осигурят такива в случай, че някой не носи.

Това разясни началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов пред БНР. Дали тези изисквания ще важат за всички училища в страната е въпрос, с който OFFNews се обърна към просветното министерство и очаква отговора му.

Двата задължителни държавни зрелостни изпита ще се проведат на 1 юни (български език и литература) и 3 юни (предмет по избор) от 9 ч. Матурите по желание са на 2-ри и 4 юни.

В класна стая ще има по двама квестори - каза още Златанов и увери, че има и резервни квестори.

В по-големите училища са предвидени отделни входове, така че учениците да могат да стигнат навреме за изпита без струпвания.

"Не е по-различно от всяка година с тази добавка, че в крайна сметка се намираме в една извънредна обстановка и на фона на това, което правим всяка година като организация, трябваше да добавим и мерки, които да гарантират живота и здравето на нашите деца, на квесторите, на комисиите, които провеждат държавните зрелостни изпити по места", каза Златанов.

Квесторите и членовете на изпитни комисии ще получат допълнителното възнаграждение от 80 лева за работата си по време на матурите, макар за някои училища да е трудно и на ръба на възможностите на техните бюджети да осигурят тези суми, стана ясно от думите на Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови