#MeTooBG - световното движение срещу сексуалния тормоз вече и у нас

OFFNews 22 октомври 2018 в 18:15 9164 15

Международната кампания срещу сексуалния тормоз #MeToo вече набира популярност и у нас.

Инициативата е на университетската преподавателка Леа Вайсова, която сподели във Facebook пост своята история за преживяно сексуално насилие.  

"Направих поста публичен и той придоби невероятна популярност. Освен коментарите, аз получавах на лични съобщения разказите на други жени, които са били в ситуация като моята. Оттук се породи идеята да бъде инициирано движение по подобие на Me Too в САЩ – жени да споделят публично ситуации, в които са били жертва на насилие, слагайки хаштаг #metoobg" - разказа пред OFFNews.bg Вайсова.

Българският фонд за жените вече подкрепи инициативата на Леа Вайсова.

Време е за #MeTooBG. Време е жените да бъдат чути, да бъдат подкрепени и насилието над жени да спре, призоваха от организацията днес.

Ето и самият пост на Леа Вайсова, провокирал инициативата #MeTooBG:

"Случката е от вчера.

Отивам на гости на приятели и съм купила вино. Пресичам улица Екзарх Йосиф и часът е около 19.30. Тъмно, но не съвсем, вървя с музика в ушите. Тъкмо да тръгна по една от уличките и се разминавам на ъгъла на Екзарх Йосиф и уличката с някакъв мъж на моя възраст, съвсем нормално изглеждащ, който ме облъхва на алкохол. Усещам как тръгва след мен, застига ме и ми говори нещо, което не чувам. Преценявам ситуацията, че след няколко крачки ще свия по съвсем забутана улица, но в момента се намирам пред някакъв ресторант. Спирам, махам слушалките и казвам: "Какво?!"; Той: "Отдавна не съм виждал такава жена! Така нахакано да ходи и да излъчва самочувствие!", "И?!". "Искам да изпия тая бутилка с теб.", "Аз не искам. Имам среща.". Той: "С жена ли?". Усещам, че питането е мотивирано повече от перверзия. "Не, с мъж!". Този дебил прави лека сценка все едно се тръшка, съжалява и следва продължение: "Тогава ще вървиш пред мен. Върви, за да ти гледам задника.". "С дълга блуза съм.", "Ще прониквам през нея", "Голямо въображение!", казвам. Следва "Теб изглежда те е страх от мен?". А аз през цялото време си мисля как съм с гръб към вратата на ресторанта и с един замах мога да я отворя, ако ми посегне. Накрая субектът ме остави, но аз се обадих на приятелите ми, за да си говоря с тях по телефона, докато стигна до апартамента, защото не бях сигурна дали няма да тръгне след мен.

Това е втора подобна случка в последните няколко месеца, като тук не споменавам изобщо хилядите сексистки обиди. Първата ми такава беше с приятел, който също употреби репликата "Теб те е страх от мен!". След тази се чувствах ужасно, защото дойде тъкмо от приятел, при това в собствения ми апартамент. Съвсем типично за полово базирано насилие.

Вече съм напълно убедена, че ще се наложи да отида до оръжеен магазин и да си купя газов спрей за самозащита.

Но нали според нашата държава няма "полово базирано насилие", а и тази държава направи така, че това нещо да се нормализира и шири вече с пълна сила."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

18

El Commandante

23.10 2018 в 20:20

Да не говорим че Spirit е напълно прав, за това нещо много водка е необходима.
Ето аз например чак толкова не мога да пия.

6000

17

Ивайло

23.10 2018 в 13:04

Сигурно се е стреснала. Пиян, говории и, тя не го чува. Но той е заявил намеренията си открито- да изпият виното. Аз бих му го подарил всичкото. Заедно с бутилката. В главата.

29216

15

Лопе де Вега

23.10 2018 в 07:48

Гладни кокошки просо сънуват...

23293

14

Стефан

23.10 2018 в 00:19

Знаеш ли, работата е, че 99% от тия не са даже ущипани. Нищо не са, освен умрели от скука и никаквост. А това е шанс да станат някакви. Па ако ще и измислени жертви, като в публикуваното софт фетиш разказче.

77927

13

El Commandante

23.10 2018 в 00:06

В страната в която ЦИГАНИ ежедневно убиват, изнасилват, пребиват и ограбват хората, движение на ущипани по задника стари моми има относително малък шанс да стане мейнстрийм според мен.

Да цитирам Баце: Събрали се там некви каки и си говорят...

23293

12

Стефан

22.10 2018 в 23:20

Да, разбира се. Бизнес движение, породено от не гениален, но видимо понякога работещ бизнес модел. А понякога политически.
За мене е странно друго. Обвиненията са очевидно глупави и несъстоятелни. Учудва ме глупавото поведение на обвинените.
За сравнение - когато някаква фльорца взе да съди Миг Джагър че и направил дете и я захвърлил, той не каза нито дума. Отиде в съда да го съдят, и осъдят на 1 000 години затвор. Там също не каза нито дума. А на въпроса "признавате ли се за виновен?", просто даде на съдията бележка, че са му направили вазектомия 10 години преди раждането на това дете. После осъди фльорцата за клевета.
Аз например, дори вече не чакам да ме обвинят в такова:) Сигурно знаят какво ще им се случи, даже не по причината на колегата Джагър:)

11698

11

Johann

22.10 2018 в 23:04

Това движение тръгна от САЩ, от Холивоод,основано от жени протестиращи срещу сексуалното насилие. Вероятно наистина има такива,но не трябва всичко да се приема като чиста монета. Както казва в едно интервю Брат Пит-"нямате си представа на какво са способни някои жени или майка на малки момиченца само и само да влязат или да наемат децата им в шоу бизнеса."-цитирам по памет. Колкото до България убеден съм че има много пострадали жени,но се съмнявам повечето от тях да излязат и да са участнички в такива движения.

23293

10

Стефан

22.10 2018 в 22:36

Това - да. Което за мене е смущаващо, и съвсем не откъм външния и вид. За вкусовете не се спори, в друга ситуация можеше и сам да проявя интерес. Примерно.
Но "университетски преподавател" със самопоставен пубертетски прякор, който предполага достатъчно агресивна вътрешна душевна нагласа ... Който се оплаква от външна агресия, в достатъчно незначителен мимолетен случай ...
Женицата наистина е за осмиване. Просто не във видимо желания от нея, вулгарен стил.

11024

9

Комита

22.10 2018 в 22:21

Добре де, малко прекалих ; и все пак тя сама се е кръстила Лея Змея... :D :D :D