Медии отнесоха критики заради неработещия държавен регистър за ражданията

OFFNews 31 декември 2018 в 16:02 5121 0

Неработещият регистър за раждаемостта на Министерството на здравеопазването донесе критика на медии, след като отразиха съдържащата се в него статистика. Тя показваше тревожно нисък брой новородени през 2018-а - около 46 000. Тази информация се оказа неактуална и с големи отклонения по региони, а медиите бяха обвинени в разпространяване на фалшиви новини, макар да цитират официален източник.

Днес Министерството на здравеопазването опроверга информацията от собствения си регистър, като посочи, че тези данни не са точни и са в процес на актуализация. Затова от ведомството молят да се изчакат данните на НСИ за броя родени бебета през изтичащата година.

МЗ посочва и пример за неактуални цифри в регистъра: според него в област Видин от началото на 2018-а до настоящия момент са родени 75 деца. По официални данни от двете лечебни заведения на територията на областта общият брой на новородените към 31.12. е 330.

Защо се получава разминаване?

От министерството обясняват, че данните не са актуални, тъй като, от една страна, през 2018 година са били установени, а впоследствие и отстранени, няколко технически срива в системата. От друга страна, с отмяната на Медицинския стандарт „Акушерство и гинекология“ отпадна задължението на лечебните заведения в тридневен срок да подават централизирано информация за осъществените раждания и параметрите, свързани с тях.

Министерството на здравеопазването осъществява Проект „Доизграждане на Национална здравно-информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2“, като част от която е предвидено разработването и внедряването/ надграждането и интеграцията с НЗИС на минимум 30 електронни регистъра от Сектор „Здравеопазване“, като тук попада и регистърът на ражданията. В момента текат обществените поръчки за изграждането на НЗИС, допълват от здравното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови