Медицински надзор започва проверка на парите за лечението на починало от тежка болест дете

OFFNews 19 юни 2019 в 16:30 3538 0

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка във връзка с отпуснатите пари за лечението на дете. 

6-годишната Мария е родена със Синдром на Даун. През 2017 г. детето се разболява от левкемия. След лечение се стига до ремисия, но по-късно болестта отново се връща. 

През април момиченцето е прието за лечение в Университетска болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ в София, а родителите започват да събират пари за лечението му в чужбина.

Състоянието на детето силно се влоши в последните дни и въпреки усилията на лекарите то почина тази сутрин в болницата.  

Около лечението на болното дете избухна скандал, след като родителите обявиха пред bTV, че са чакали почти два месеца Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая са получили фактура от болницата за около 14 хил. лв.

От НЗОК обаче обвиниха за забавянето ИСУЛ и уточниха, че въпреки това лечението не е спирало и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и по утвърдената терапевтична схема.

От Касата уточниха, че майката е подала заявление в институцията на 25 април, като искането е било за заплащане на два лекарствени продукта, които нямат разрешение за употреба в България. Към заявлението е липсвала задължителна медицинска документация от ИСУЛ и НЗОК е изискала липсващите документи. 

На 30 май Специализираната комисия отново е разгледала случая, като дотогава отново не е постъпила изисканата от болницата информация. Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията предлага на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти - задължително изискване на Наредба №2 от 2019 г. Писмата към консултантите са изпратени на 31 май т.г. по куриер и на електронна поща.

Болницата е предоставила последния искан документ на 6 юни, но отново е пропусната информацията за цените на двата медикамента. На същия ден е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", и доц. д-р Валерия Калева - от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Постигнати са договорености по всички неясни въпроси по процедурата за отпускане на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ, уточняват от НЗОК.

На 13 юни са получени становищата от външни консултанти, но документът за цените на медикаментите е изпратен в НЗОК на 18 юни. Управителят на НЗОК вчера е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв. - каквато е сумата, обявена от ИСУЛ.

От Касата посочват, че не е ясно откъде идва несъвпадението между сумите - заявената официално от болницата и поисканите от майката на болното дете 14 000 лева за извършеното лечение. Затова НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за проверка по случая.

"Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица, не е в полза на пациентите. Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център „Фонд за лечение на деца“ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните", коментират от Здравната каса по случая, като поднасят съболезнованията си на семейството на починалото дете и апелират да се прекрати злоупотребата с мъката на близките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!