Медицинският факултет в СУ може и да не оцелее, но ръководството му вече поиска нови приемни изпити

Същото предложение на д-р Спасов предизвика огромен скандал миналата година. Обявената нулева година бе отменена в последния момент

Александра Маркарян 17 декември 2018 в 13:42 8215 0

Напрежението заради статута на Медицинския факултет на Софийския университет още не е стихнало, а назрява нов скандал.

Преди две седмици деканът му и директор на Университетска болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов обяви, че звеното ще бъде закрито и студенти и преподаватели ще останат на улицата, ако бъде изпълнено правителстветното решение болницата да бъде преобразувана в педиатрична. Той обясни, че ако болницата е само педиатрична, факултетът ще загуби акредитацията си и призова студентите да правят подписки и да поискат преминаването ѝ под шапката на Софийския университет.

Ден след огласяването на речта на Спасов първо от OFFNews ректорът проф. Анастас Герджиков увери, че не предстои закриването на факултета, а след него същото направи и здравният министър Кирил Ананиев.

Назряващият нов скандал изглежда като повторение на миналогодишния с Медицинския факултет: ръководството му отново иска той да провежда собствени кандидатстудентски изпити по биология и химия, различни от изпитите по двата предмета на Софийския университет, които традиционно провеждат Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация.

Миналата година искането на д-р Спасов взриви спокойствието в Университета, след като Академичният му съвет първо го разреши и предизвика острия протест на засегнатите факултети, а след това го отхвърли и МФ отказа да приема кандидат-студенти по медицина в държавна поръчка, ако не държи контрола на входа. Беше обявена нулева година. В крайна сметка, по предложение на ректора, се прие друг университет - Медицинският в София - да изпитва студентите на Софийския. Мнозина преподаватели в СУ определяха решението като "позор" и "срам" за Алма матер. Все пак то внесе известно облекчение у кандидат-студентите по медицина, за които приемната кампания вече течеше.

Има риск през 2019 г. да се случи нещо подобно, става ясно от проекта за Правилник за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2019/2020 г., с копие от който OFFNews разполага. Той ще бъде обсъден и гласуван от Академичния съвет в сряда, 19 декември.

В него пише, че в специалността "Медицина" ще се влиза с изпити по биология и химия "за специалност "Медицина". Кандидатите за останалите две специалности на факултета - "Медицинска сестра" и "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" - могат да избират между биология и химия за "Медицина" и общите изпити по биология и химия на Университета. Ако това се приеме, кандидатите и за медицина, и за фармация например ще трябва да се явят на два различни изпита по химия и на два различни изпита по биология.

Неясно е с какви мотиви отново се внася предложението, което миналата година бе на път да провали приемът в Медицинския факултет на Софийския университет. Последната дума за него отново ще има Академичният съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови