Медицинските сестри излизат на нов протест

OFFNews 11 септември 2019 в 08:15 2988 0

Медицинските сестри излизат днес на поредния си национален протест с искане за начално възнаграждение в размер на две минимални заплати, по-добри условия на труд, законодателни промени и реформа в системата на здравеопазването у нас.

В 15 ч. те ще се съберат пред Народното събрани, съобщи организаторката на събитието Мая Илиева.

"Очакваме да дойдат наши колеги от цялата страна. Очакваме да ни подкрепят и представители на различни по-малки синдикати, както и синдиката на полицаите. Към нас ще се присъединят и някои от пациентските организации, граждани, помощник фармацевти, които също искат да изразят подкрепа към нашата кауза“, каза тя пред БНР.

Сред промените, които сестрите искат, са болниците да не са търговски дружества, за да няма "търговия със здраве". Те настояват държавата да спре да финансира частните болници.

"Всички знаем, че в здравеопазването има много пари, но те не се разпределят както трябва. Няма контрол. Ние се изправяме срещу това", обясни Илиева.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) подкрепи медицинските специалисти. Членове на синдиката ще се присъединят към днешния протест, става ясно от писмо на синдиката до медиите. Оттам коментират, че ниското заплащане на нощния им труд граничи с унижението. Според тях възнаграждението на българските полицаи и пожарникари е идентично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови