Медицинските сестри не се разбраха с министерството, ще протестират всеки ден

OFFNews 20 март 2019 в 19:19 2186 0

Снимка OFFNews, Архив

Медицинските сестри ще започнат от утре ежедневни протести. 

Протестът им започна на 1 март заради лошите условия на труд и ниските заплати в сектора. Тогава медицинските сестри се договориха със здравния министър Кирил Ананиев за отсрочка от 20 дни, като през това време да се види как ще бъдат разпределени отпуснатите на общинските и областните болници 30 млн. лева, а след това да се проведат нови преговори. 

След срещата си със здравния министър днес те обявиха, че не са доволни от свършеното до момента и не са сигурни дали ще бъдат изпълнени поетите към тях ангажименти, затова са решени да подновят протестите.

В страната демонстрациите ще са пред лечебните заведения, а София - пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Участие в протестите утре са заявили медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от над 40 града. Те настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата - поне две минимални работни заплати за страната или 1120 лв. Сред исканията им е още допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността, както и почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работа в спешно отделение. 

След днешната среща Кирил Ананиев обяви, че медицинските сестри не са усетили отпускането на средствата, защото процедурата по усвояването на парите не е приключила, но може би до 1 април те ще получат обещаното увеличение. 

„Изпълних ангажимента към протестиращите професионалисти по здравни грижи и днес им предоставих резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът ми извърши за всяка болница. Два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Налице е трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души", обясни Ананиев.

По думите му анализът е показал още, че всяка болница има свои принципи и правила за формиране на работната заплата. 

„В лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв.; при общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв. Същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв. Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове", каза той.

Работната група ще се събере на 26 март и ще трябва да изработи методика в рамките на 2 седмици. До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет, допълни министърът.

Той посочи, че няма как да се извадят допълнителни средства от болниците за заплати, защото това ще задълбочи проблемите на лечебните заведения. 

Синдикални и съсловни организации изразиха подкрепа за исканията на здравните специалисти и призоваха отново за диалог. Подкрепа декларира и омбудсманът Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови