Медицинските сестри разпънаха палатка пред здравното министерство

OFFNews 22 март 2019 в 21:05 2008 0

Снимка OFFNews, aрхив

Протестиращите медицински сестри в София разпънаха палатка с надпис "Без нас няма здравеопазване" пред сградата на здравното министерство. 

Тя ще бъде там всеки следобед до изпълняването на исканията им.

Медицинските сестри настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата - поне две минимални работни заплати за страната или 1120 лв. Сред исканията им е още допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила и в зависимост от натовареността, както и почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работа в спешно отделение.

"Палатката ще е тук днес до 18.00 часа и всеки ден ще си я носим и ще стоим, ще я прибираме и ще си я слагаме. От 15.00 до 18.00 часа има разрешение от Общината. През уикенда – не. Пред празни сгради няма да стоим. Ние досега чуваме само обещания. Няма нищо реално изпълнено", обясни медицинската сестра Мая Илиева пред БНР.

Протести са насрочени и в други градове в страната. Готви се и щатна ефективна стачка.

 Медицински сестри от Пазарджик започнаха да подават заявления за ефективни стачни действия, тъй като по закон стачкуващите трябва да предупредят работодателя си в едноседмичен срок. 

Протестът на здравните работници е съпроводен от заплахи и забрани от страна на работодателите им да се включват в демонстрациите. 

Илиева даде пример със столичната болница "Токуда". 

"Те ми бяха изпратили едно писмо, в което пише, че забраняват да се протестира и щели да използват охраната. Тогава вече са започнали да им записват имената, да ги снимат, да се опитват ги изтикат извън бариерата на улицата – да не са вътре. На останалите са им казали да си свалят лентичките и половината са си ги свалили, щото ги е страх", обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови