Мексико депортира 27 български туристи за три месеца, някои от тях държани в килия 4 дни

OFFNews 24 януари 2023 в 12:32 11918 10

Канкун

Снимка wikimedia.org

Канкун

Властите в Мексико са депортирали избирателно общо 27 български туристи от шест туристически агенции от октомври 2022 г. досега. При един от случаите българи били държани четири дни в килия. 

За проблема алармира Обединение "Бъдеще за туризма", което е сезирало министерствата на туризма и на външните работи, посолството ни в Мексико и почетния консул на Мексико у нас.

Министерството на туризма работи по случая от няколко дни. От дирекция "Консулски отношения" заявиха пред OFFNews, че ще има официална информация за случая по-късно през деня.

"Случаите на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в крайбрежния град Канкун", посочи заместник-председател на ОБТ Димитър Балтов в позиция на Обединението, цитирана от БТА. 

Веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са били отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибирали мобилните телефони и ги експулсирали обратно със същия самолет с аргумента, че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната.

Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери, властите се държат грубо и никой от тях не говори друг език, освен испански.

"До момента без обяснения са депортирани 27 българи на 6 туроператора. Първият случай е от октомври, след това има един от декември и вече няколко през януари. Всички депортирани са от летището в Канкун", каза пред Димитър Балтов "Mediapool".

Той обясни, че най-скандалният случай е с четирима туристи, чието здраве и дори живот са били застрашени. Българите били задържани и затворени в килии за 4 дни - от 9-и до 13 януари, без обяснение, без никаква възможност за контакт с туроператора, с посолството ни или със семейството си. Не им е осигурявана храна.

По думите на Балтов поведението на властите в Мексико говори за нарушение на международното право. "Става въпрос за платежоспособни туристи, които пътуват много, обиколили са половината земно кълбо и с такова нещо не са се сблъсквали досега. За "почивката" си в Канкун, превърнала се в кошмар, са платили минимум по 2000 евро. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен", коментира Балтов.

След случая от декември туроператорът изпраща писмо до Министерство на външните работи и получава отговор, според който причината за депортирането им е липсата на предплатени ваучери за почивка, което не отговаря на действителността.

"Като причина за отказ за влизане в Мексико властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях, и по-специално - липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени. Посолството на България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията" - се казва в писмото на външното ни министерство до туроператора.

Заместник-председателят на ОБТ Димитър Балтов твърди, че мексиканските власти подхождат избирателно кого да депортират от групата. Средно между 5 и 10% от българите пътуващи до Канкун са се сблъскали с проблема през последния месец.

Единственият случай с благоприятен изход е на четирима туристи от трета турагенция. Мексиканските власти конфискуват телефоните им, но един от групата има смарт часовник и успява да изпрати съобщение до българския консул в Мексико. След неговата намеса туристите са допуснати на територията на страната, твърдят от ОБТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

9

Moirae

24.01 2023 в 14:48

А сигурни ли сте, че сред арестантите няма орки с български паспорти?

22547

8

dolivo

24.01 2023 в 14:32

ей, много Турет тука ве

1005

6

Диоген

24.01 2023 в 14:11

браво на теб...е путкин здраве да ти дава

1005

4

Диоген

24.01 2023 в 14:01

газ достатъчно има..и то не руска
толкова ли време ти отне да се ровиш в Гугъл да разбереш за Диоген?
нормално- в яндекс излиза само вожда ви

1005

2

Диоген

24.01 2023 в 12:50

Каква ли форма на изтънчен руски мазохизъм има в това тъпо и упорито поведение на вечния хейт другарЮ евро
Ами като искаш отивай в Крим..ще си тролите на воля.
Защо си тук?
Да дразниш си го знаем,макар да не си интересен.