Месечна помощ ще има за всички сираци, без подоходен критерий

OFFNews 12 октомври 2018 в 12:32 3480 0

Сираците и полусираците без право на наследствена пенсия от починал родител вече ще получават месечна помощ без оглед на дохода на другия родител/настойника, реши парламентът, като прие на второ четене промени в Закона за семейни помощи за деца. 

След спорове в пленарната зала бе прието предложението на левицата да отпадне напълно подоходният критерий за този вид помощ. В първоначалния вариант бе заложен за т.нар. кръгли сираци да няма изискване за доходи, но да има такова за семействата на децата с един починал родител. Запазват се условията децата редовно да посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние. Те трябва и да имат всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното състояние.

Месечната помощ се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът ѝ се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година. За 2019-а размерът на помощта все още не е уточнен.

Месечната помощ не може да се получава заедно с персонална пенсия на дете, отпусната на основание от Кодекса за социално осигуряване.

Според левицата това ще струва допълнителни около 4 милиона лева на бюджета.

Омбудсманът Мая Манолова изчисли, че от новите условия ще могат да се ползват допълнително около 6000 семейства.

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, и двете от ГЕРБ, защитиха доходния критерий, защото той показва, че останалият родител няма достатъчно средства.

Законодателните промени бяха предложени от омбудсмана и Златина Хаджипанайотова - вдовица с три деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови