Местата в университетите: 38 хил. по държавна поръчка, още 16 хил. за платено обучение

Приемът в частните се освобождава - държавата няма да слага таван на бройките за прием в тях

Александра Маркарян 30 март 2020 в 08:30 6475 0

Министерството на образованието публикува проекта, с който се определят бройките за прием в университетите в предстоящата 2020/2021 учебна година.

38 028 са местата по държавна поръчка, от които 33 589 след средно образование. Това е максималният брой първокурсници, чието обучение държавата ще субсидира, а те ще плащат годишна такса. Тези места се отнасят за държавните ни университети. В тях ще има възможност и за платено обучение на 16 306 студенти, от които 10 371 след средно образование.

От тази година приемът в частните университети се освобождава - държавата повече няма да определя таван на бройките им за прием.

За поредна година местата за прием намаляват. Миналата година за държавна поръчка бяха определени 43 276 бройки, които пък бяха с 2 500 по-малко от предходната учебна 2018/2019-а.

Предвижда се през предстоящата учебна година в държавните висши училища са бъдат приети 2 282 докторанти, от които 1 734 в редовна и 548 в задочна форма на обучение.

За българи от общностите ни в чужбина се осигуряват 2000 места за обучение на балалаври и магистри, и 40 места за докторанти и отделно - 150 места за студенти от Северна Македония.

Индикативният размер на необходимите средства за издръжка на обучението на студентите и докторантите в първи курс през учебната 2020-2021 година е в размер на 117,3 млн. лв.

Максималния брой субсидирани места в държавните висши училища се определят въз основа на:

• заявената готовност на висшите училища за обучение на определен брой студенти и докторанти;

• актуалния капацитет на висшите училища, професионалните направления и специалностите от регулираните професии;

• максимално допустимия брой на приеманите за обучение студенти, определен по професионални направления за всички държавни висши училища, въз основа на политиката за определяне на оптимален общ брой на приеманите студенти спрямо броя на завършващите средно образование през учебната 2019-2020 г. и обвързване на профилната структура на висшето образование с потребностите на пазара на труда и на обществото;

• получената оценка от програмна акредитация на съответното професионално направление;

• оценката на научната дейност на професионалното направление;

• оценката за реализацията на завършилите студенти и докторанти (безработица сред завършилите и приложение на придобитото образование и реализация по призвание);

• относителния дял на реализирания прием за предходната учебна година на конкретното висше училище по дадено професионално направление спрямо общия прием по това професионално направление;

• относителния дял на капацитета по дадено професионално направление на конкретното висше училище спрямо общия капацитет на всички висши училища по това професионално направление;

• решения на експертната комисия за изготвяне на оценка на потребностите на пазара на труда за новооткрити за висшето училище професионални направления и специалности от регулираните професии, за които няма данни за реализацията на завършилите студенти и докторанти.

Проектът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане. След него ще бъде гласуван от Министерския съвет. Разпределението на местата по университети може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews