Местим стрелките за последно през 2019 г., казваме до април дали оставяме лятното или зимното часово време

OFFNews 12 септември 2018 в 14:24 201359 1

Европейската комисия предложи днес да се сложи край на смяната на часовото време в целия Европейски съюз.

Ако предложението се приеме от Европарламента и Съвета, държавите няма да имат възможността да запазят сегашния режим, при който минават от лятно на зимно часово време и обратното, както се обсъждаше първоначално. Те ще могат да изберат само едно от двете и да го запазят за постоянно.

С други думи, всяка държава, включително България, трябва да избере едно от двете за постоянно - лятно или зимно часово време. Крайният срок да го направи е април 2019 г.

Последното задължително местене на стрелките за преминаване към лятното часово време ще е на 31 март 2019 г. Държавите, които избират за постоянно зимното часово време, ще сменят часа за последно на 27 октомври 2019 г.

След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни, предвижда проектът на ЕК, който трябва да бъде гласуван най-късно до март 2019 г.

"От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в днешната си реч за състоянието на Съюза.

Комисарят на ЕС по въпросите на транспорта Виолета Булц допълни: "Ние предлагаме сезонната смяна на часовото време да се премахне от следващата година. Благодарение на амбициозния график гражданите ще усетят ползите възможно най-скоро. Сега приканваме държавите членки и предприятията да извършат необходимата подготовка, за да се осигури координиран подход в целия ЕС".

Защо Комисията предлага тези промени?

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насам ЕС постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовото време. Сега, през 2018 г., обаче проучвания показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве.

По искане на Европейския парламент през лятото на 2018 г. Комисията проведе обществена консултация по въпроса. 84% от 4,6-те милиона отговора са за премахване на смяната на часовото време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови