Между 13 хил. и 15 хил. минали границата ни с Гърция за часове

OFFNews 16 юни 2020 в 09:02 5175 0

Между 13 и 15 хил. туристи са преминали вчера границата с Гърция през граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата" каза на брифинг снощи началникът му главен инспектор Атанас Георгиев, цитиран от БТА.

Вчера падна карантината, под която Гърция поставяше пристигналите от други страни, вкл. България. Резултатът бе километри опашка от българска страна от автомобили, чакащи да влязат в южната ни съседка. Част от хората не бяха разбрали, че границата се отваря за туристи в 12 ч. и това предизвика впечатляващо дългата колона. Това принуди гръцките власти да отворят по-рано, без да поставят влизащите под 14-дневна карантина.

3 500 превозни средства са влезли в Гърция от България, 2 500 от които са били леки автомобили, каза гл. инсп. Георгиев.

Преди Гърция да отвори границата си за туристи от Европейския съюз, граничните и полицейски служители от българска и гръцка страна са създали перфектна организация, увери гл. инспектор Георгиев. През целия ден са използвани всички трасета и служители на ГКПП "Кулата". Той обясни опашките с интензивния трафик и факта, че много пътуващи са били пред пункта часове, преди Гърция да отвори границата си за туристи.

През целия ден от гръцка страна са били разположени два медицински екипа, които на произволен принцип са спирали за проверка и тестване за COVID-19 влизащите в страната. Днес обаче са правени тестове на малка част от пътуващите, което не е затруднило трафика, посочи гл. инспектор Георгиев.

В първия ден е имало и върнати туристи. Това са били граждани на трети страни, основно от Сърбия, посочи още гл. инспектор Георгиев.

Организацията на работа през летния туристически сезон ще включва пет трасета на вход и пет на изход, които ще обработват преминаващите в натоварените дни. Граничните полицаи са снабдени и с мобилни устройства, с които по-лесно да се проверяват големи групи туристи, каквито са пътуващите с автобуси. При засилен трафик автомобилите ще бъдат спирани на километър преди самия пункт. Това ще се прави с цел да не се получава струпване в стеснените участъци на непосредствено преди самия граничен пункт, посочи гл. инспектор Атанас Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови