Между 2500 и 3000 болни и опасни дървета ще бъдат отсечени в Борисовата градина

Боровете край Цариградско не могат да издържат на газовете от колите, ще садят защитна стена от храсти

Юлиана Ончева 31 октомври 2018 в 09:11 5689 0

Между 2500 и 3000 сухи, гнили и опасни дървета в столичния лесопарк Борисова градина ще бъдат премахнати. Маркираните за отсичане от експертите на Лесотехническия университет са малко над 3400, но част от тях ще оцелеят заради решението на Столичния общински съвет да се сече само в 25-метрова зона навътре от алеите. 

Експертите начело с доц. Георги Костов, шеф на катедра Лесовъдство", са работили в района на парка между бул. „Драган Цанков“, бул„Яворов“, бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Незабравка“ с обща площ 532,7 дка. На територията има над 60 000 дървета, ще бъдат премахнати около 5% от тях, обясни вчера доц. Костов на членовете на комисията, назначена от столичния кмет начело с проф. Иван Палигоров. В състава й бе и общинският съветник от БСП Альоша Даков, който освен че по образование е лесовъд, живее до тази част на Борисовата и се разхожда в нея всеки ден с петгодишния си син. Той бе категоричен, че маркираните с оранжева или зелена точка дървета трябва да бъдат отрязани, защото вредят на останалите в гората или заплашват да паднат върху разхождащите се в парка майки с колички, колоездачи и граждани. 

Със синя точка пък са отбелязани дърветата, които ще бъдат окастрени. Ниско на дънера на дървото е поставена марка на експерт, която гарантира, че няма да бъде отсечено дърво, отбелязано с цветен спрей на гръдна височина от някой зложелател. 

В състава на комисията са включени и представители на Дружеството за защита на птиците, които съгласуват с експертите запазването на дървета, необходими за изхранването и гнезденето на пернатите видове. 

Премахването на дърветата ще се случва поетапно, като ще бъдат оградени и обозначени зоните, в които се работи. Сечта ще се извършва единствено от експерти на ОП „Управление на гори и земи“, каза за OFFNews Димитър Данчев, шеф на "Зелена система" в Столична община. 

Експертите са маркирали и вече паднали дървета, за да бъде под контрол извозването им от парка. Обозначение ще има и върху превозното средство, с което ще се извеждат дърветата, като всички ще се карат в инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“. Всяко превозно средство, което се използва за извеждане на дървета от лесопарка, може да бъде проследено в реално време чрез онлайн системата на Изпълнителната агенция по горите, уточни шефът на Зелена система. 

Сред дърветата, които ще бъдат отсечени, има и Секвоя, тя е видимо изсъхнала, установи репортер на OFFNews, който обиколи района на маркираните дървета заедно с експертите от комисията. 

Доц. Костов подчерта, че боровете, най-близо до бул. "Цариградско шосе" в района, не да издържат на газовете на автомобилите и, ако не се изгради защитна зелена стена на етажи пред тях, ще заболяват все повече дървета и във вътрешността на парка. След отсичането на болните дървета, край Цариградско ще се сади стена от люляци и устойчиви храсти с различна височина, за да пази гората. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови