Милка Христова пита Фандъкова за констатациите от проверката на Чистота Искър ЕООД

OFFNews 19 юни 2019 в 13:13 2321 1

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане, свързано с констатациите от проверката на "Чистота Искър" ЕООД.

Както е известно, на сесията на СОС на 13-и юни бяха приети годишните финансови отчети на общинските търговски тружества. В коментара си по тях Милка Христова засегна редица проблеми, които наложиха тенденцията към прогресивно влошаване на икономическите резултати от дейността на "Чистота Искър" ЕООД в последните години. Данните показват, че от 2,7 млн. лв. през 2014 г., печалбата за 2018-а е намаляла до едва 18 000 лв.

"Насочих вниманието на колегите общински съветници и върху следния факт - Столична община възлага пряко, без ЗОП, на "Чистота Искър" ЕООД дейностите по сметопочистване на районите "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша" на стойност около 12 млн. лв., пише в питането си Милка Христова. - От тази сума дружеството изразходва около 11,3 млн. лв. - 94% за "външни услуги" под формата на договори за наем на техника, които по същество представляват договори за осъществяване на дейностите от подизпълнител. По този начин грубо се заобикаля и се нарушава ЗОП".

По време на сесията миналия четвъртък Милка Христова постави въпроса и за извършената проверка от отдел "Вътрешен контрол" на Столична община по повод сигнал за наличие на редица нарушения, извършвани от ръководството на "Чистота Искър" ЕООД. "Тази проверка би трябвало да е проверявала и законосъобразността на посочените по-горе "външни услуги", реализирани чрез договори за наем на техника", пише още тя и в тази връзка задава редица въпроси на кмета Йорданка Фандъкова:

1. Изготвен ли е и кога докладът на отдел "Вътрешен контрол" на Столична община по извършената проверка по сигнал на дейността на "Чистота Искър" ЕООД? 2. Ще предоставите ли и кога същия на общинските съветници? 3. При проверката установени ли са нарушения съответно: 

- на ЗОП чрез сключване по същество на договори с подизпълнители, без правно основание и конкурс, под формата на наем на техника.

- чрез назначения в дружеството на роднини на лица от управляващия персонал.

- закупуване на материали, в т.ч. геотекстилни материали без конкурс и на каква стойност.

- конфликти на интереси и какви.

- сключване на граждански договори в нарушение на закона и за какви дейности.

- злоупотреби от страна на управителя на дружеството и други длъжностни лица.

- неправилно водено счетоводство дружеството и манипулирани данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови