Министър Ангелкова в Пампорово: Събития от подобен ранг популяризират качествата на дестинация България

OFFNews 17 март 2019 в 15:14 1665 0

Събития от мащаба на Интерски конгреса в Пампорово са изключителна възможност да популяризираме България като зимна дестинация, но и като маршрут за целогодишен туризъм, включително и за провеждане на големи делови прояви. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред медиите преди старта на свeтовния форум. Тя поздрави домакините за успешната му подготовка и за въведените иновации в базата на националния курорт, които да отговарят на международните изисквания. Така се създават още по-добри условия за привличане на туристи от по-висок клас и ние като институция ще подкрепяме тези усилия и занапред, подчерта министърът.

Тя припомни, че заради силната конкуренция между държавите в региона е отчетен известен спад в броя на чуждите туристи, посетили България през декември и януари, но в същото време за този период близо 426 хил. туристи са отседнали в хотели с 4 и 5 звезди в страната, което е 9,4 на сто ръст спрямо двата месеца година по-рано. Това доказва ефекта на политиката ни да предлагаме продукти и услуги на високо ниво, което носи още добавена стойност. Само в Пампорово през декември 2018 г. приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла са с ръст 17,9 на сто спрямо декември 2017-а, подчерта министър Ангелкова.

Надявам се тази тенденция да се запази и през лятото – да се реализират повече нощувки в страната, което носи и повече ползи за икономиката. Министерството на туризма е партньор на конгреса и ще направим всичко възможно да рекламираме страната като маршрут не само за зимен и летен туризъм, но и за четири сезона, през които да представяме културно-историческото си наследство, балнео- и СПА услугите, винопризводството, кулинарията. Поставяме акцент върху високата информираност за ски трасетата и за безопасността на туристите според изискванията на специализираната наредба за сложността на пистите и дейността на ски патрулите.

Готови сме да насърчим прилагането на всички най-нови тенденции за гарантиране безпроблемното пребиваване на нашите гости, за да се върнат отново у нас като туристи, каза още тя.
Министърът изтъкна ролята на рекламата за България и курортите й, която държавата и бизнесът ще направят по време на конгреса, но обърна внимание и върху социалните проекти в програмата му. Министерството на туризма е сред водещите партньори на събитието и ще участва в обсъждането на всички детайли за насърчаване устойчивото развите на туризма, застъпени в стратегията за отрасъла до 2030 г.

Важно е да представим достойно спечеленото домакинство в силна конкуренция със Сочи и Леви. Следващите кандидати да приемат конгреса са курорти от ранга на Кицбюел и отново Леви, което доказва колко важен е успехът на Пампорово и България, заключи министър Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови