Министър Петков: Насилието над деца е сериозен проблем за всяко общество

ОFFNews 27 юни 2019 в 14:43 1754 1

Насилието и злоупотребата с деца е едно от най-сериозните нарушения, свързани с правата на децата. Това е сериозен проблем на всяко общество, тъй като неговата значимост се определя не само от разпространението, но и от тежките и вредни последици, които оказва върху детското развитие. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на двудневна регионална конференция на тема „Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справяне с насилието над деца".

Форумът, който се провежда днес и утре в София, събра над 150 експерти и представители на държавни институции от 10 държави от Югоизточна Европа - България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания, Косово, Украйна и Гърция. Събитието се организира от УНИЦЕФ-България, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Световната здравна организация, Child Protection Hub, подкрепян от Terre des Hommes и Обединение „Детство без насилие“ - България.

В изказването си министър Петков подчерта, че вече 28 години България развива политиките за детето в контекста на принципите на ратифицираната от страната ни Конвенция на ООН за правата на детето. Една от тези политики е свързана именно с насилието и с целенасочения стремеж за превенция, недопускане и преодоляване на явлението, както и за подобряване на подкрепата и гарантирането на правата на децата, пострадали от насилие или различни форми на злоупотреба.

Министърът подчерта, че българското законодателство поставя специален акцент на въпросите, свързани с превенция на насилието, координацията между институциите и подкрепа на децата жертви. Той посочи, че през последните няколко месеца се наблюдава липса на еднозначно разбиране, погрешно интерпретиране и силно поляризирани мнения по отношение на насилието. Сред обществото ни е видно и недостатъчно познаване на действащото от много години законодателство в областта на закрилата на детето, включително по отношение на постъпването и работата по сигнали за деца в риск, регламентираното задължение за съдействие и др., каза министър Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

1

Соня

27.06 2019 в 17:22

Това е поредната стъпка чрез, която законно искате да извършвате чудовищни престъпления! Откога да вземем котенцата на котката и да ги дадем на лисицата, се приема за по-добра грижа???? Ей това е прословутата ви стратегия.....маскирана под разни "загрижени" фондации и НПО-та финансирани от чужди държави целящи да съсипят нацията ни! Аман от продажници! Всяко насилие е криминално деяние, не само над децата! Но да третирате родителя като престъпник и да му отнемете детето по норвежки стил е чудовищно престъпление!