Министър Вълчев: Има сериозен недостиг на учители, всяка година се пенсионират между 4000 и 5000

OFFNews 09 септември 2019 в 14:59 5004 1

Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с учители в Поморие днес. Между 4000 и 5000 педагози се пенсионират всяка година, допълни той и прогнозира, че за овладяване на кризата е необходимо всяка година да постъпват два пъти повече учители от досега.

Възрастовата структура е такава, че младите хора, които постъпват на пазара на труда, са едва 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст.

Тази година няма да има криза и благодарение на увеличените учителски заплати. По наблюдения на Вълчев започват да се връщат педагози, които са напуснали системата.

Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии, английски език, математика, физика, химия, професионална подготовка.

За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии, подчерта Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

1

мгергов

09.09 2019 в 15:06

Това се казва преди всяка учебна година, обаче нищо не се прави по въпроса. С тези ниски заплати никой не иска да става учител, да ги увеличат двойно или тройно и да видим дали ще има недостиг на учители.