Министър Вълчев: Текстът за водата в матурата за 7-ми клас е неуместен. Няма да има ощетен ученик

OFFNews 20 юни 2019 в 09:42 11207 0

Красимир Вълчев

Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неуместен, но нямаше грешка, коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълев.

Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание ("лесно преносим") – те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка – той също получава точка. Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много малък е броят на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на тестa. Подобряваме организацията, но е пропуснато”, обясни министърът.

Ето и задачата:

17. В листа за отговори препишете текста, като поправите допуснатите 14 (четиринайсет) грешки – правописни, пунктуационни и при членуване.

Предпочитана и утричана бутилираната вода се налага като беспорен фаворит на световният пазар сред напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни и е едно от най голямите потребителски явления на нашето савремие. Засилената ѝ употреба, се свързва с идеята за намаляване на консомацията на беззалкохолните напитки, като следва да се отчете и факта, че е лесно приносима и достъпна в търгофската мрежа.

Ето и текста без грешки, публикуван в ключа с верните отговори:

Предпочитана и отричана, бутилираната вода се налага като безспорен фаворит на световния пазар сред напитките. Тя е станала неразделна част от живота ни и е едно от най-големите потребителски явления на нашето съвремие. Засилената ѝ употреба_се свързва с идеята за намаляване на консумацията на безалкохолните напитки, като следва да се отчете и фактът, че е лесно преносима (леснопреносима*) и достъпна в търговската мрежа.

В отговор на притесненията и коментарите, от Министерството на образованието обявиха, че ще приемат и двата отговора за верни и под черта в ключа с верните отговори уточниха, че: "Независимо от това, че в текста словосъчетанието лесно преносима не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език (виж. 55.6 и 53.17.1), за вярно ще се приема и леснопреносима".

Министърът увери, че няма да има ощетен ученик. Той сподели, че би написал думата „леснопреносим” слято, макар че в правописния речник се допуска и разделното ѝ писане.

„Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това – функционална грамотност”, каза още Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови