Министър Вълчев към учениците: Бъдете любопитни, следвайте мечтите си! На добър час!

Над 700 хил. деца и младежи започват училище днес, близо 60 хил. от тях са първокласниците

OFFNews 16 септември 2019 в 07:30 2071 0

Красимир Вълчев

Снимка МОН

Красимир Вълчев

Близо 60 хиляди деца за пръв път ще стъпят в училище днес като първокласници. Общо над 700 000 ученици започват новата учебна 2019/2020 година. Тя ще бъде открита от министъра на образованието Красимир Вълчев в две софийски училища - Първа английска езикова гимназия (9 ч.) и Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" (10.30 ч.).

Той вече отправи и поздравление към ученици, учители и родители. В него се казва:

Скъпи ученици,

Уважаеми учители,

Уважаеми родители,

Поздравявам Ви с началото на учебната година. Това е ден, в който заедно с радостта и надеждата ние честваме знанието - най-важната инвестиция в бъдещето на една нация. А когато говорим за бъдещето, ние имаме предвид нашите деца. Те са нашето най-голямо богатство. За да имаме едно щастливо бъдеще, ние трябва да направим децата ни знаещи, можещи и преди всичко добри хора. Образованието на нашите деца е това, което ни обединява не само в този ден.

Скъпи ученици,

Знанията, които получавате в училище, Ви дават възможност сами да определяте своя път. Вие сте бъдещето и наш дълг е да Ви дадем всичко необходимо, за да можете да завършите училище като мотивирани личности, добри хора и достойни граждани. Бъдете здрави, активни, вдъхновени, търсете нови знания и следвайте мечтите си.

Уважаеми учители,

Само чрез Вас и Вашите усилия е възможно да гарантираме високото качество на образованието, което нашите ученици заслужават. Разчитаме на Вас да бъдете вдъхновението, което всеки ученик търси. Бъдете мотивирани, намирайте нови, атрактивни начини за обучение и предавайте любовта си към знанието на бъдещото поколение. Всяко дете има правото да получи добро образование, а Вашето призвание и дълг е да му го дадете.

Уважаеми родители,

Вярвам, че образованието на децата е приоритет за всеки един от Вас. Вие също имате съществена роля в образователния процес - да подкрепяте децата си и да възпитате у тях уважение към учителя, като им покажете, че образованието е ценност. Затова съвместните ни усилия са наложителни - от това зависи успехът на учениците.

Скъпи първокласници,

Това е денят, в който Вие за първи път ще стъпите в класната стая. Бъдете любопитни и любознателни, защото Вашият път тепърва започва. Знанията и уменията, които придобиете тук, в училище, ще Ви помагат през целия живот. Бъдете здрави и успешни.

Честит празник и на добър час!


КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
Министър на образованието и науката

Всички училища ще посрещнат малките си ученици с подготвени комплекти учебници. Те всички са доставени до училищата, по информация на министър Вълчев. 8 училища ще започнат новата година в други сгради заради цялостни ремонти. В други между 50 и 60 ремонтите все още текат, но ще се учи в тях. Тази година бяха планирани ремонти в повече от 1000 училища и част от тях тепърва предстои да започнат.

Въпреки навлизането на 4000 до 5000 учители в пенсионна възраст тази година (от януари досега системата са напуснали 4581 педагогически специалисти и 2103 души непедагогически персонал), няма да има криза - уверява министърът. В детските градини и училищата има единици непопълнени места - често те са за учители по английски и информационни технологии, както бе и през предходни години. Дълбоката криза заради застаряването и липсата на достатъчно млади учители обаче предстои.

Топ приоритетите на МОН и тази година остават връщането и задържането на децата в клас и надграждането на добрата им базова грамотност с функционална.

2019/2020 учебна година започва с едно училище по-малко и 4 преобразувани. Закрито бе 155 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кривина, район Панчарево. Три от преобразуваните са станали обединени - ОУ "Христо Ботев" в с. Росен, община Созопол; ОУ "Неофит Рилски" в с. Дерманци, община Луковит и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Ръжена, община Казанлък. Четвъртото преобразуване е сливане на Началното училище "Св. Климент Охридски" в село Добърско и Основно училище "Неофит Рилски" в Горно Драглище. След сливането училището е ОУ "Неофит Рилски" в с. Горно Драглище, община Разлог.

Така училищната мрежа за учебната 2019/2020 година включва 4 412 институции с 884 053 деца и ученици, от които 2 568 училища, центрове, общежития и обсерватории и 1 844 детски градини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови