Министър Желязков: Либийският танкер е на 20 км от Созопол, спорът за него е частно-правен

OFFNews 08 януари 2019 в 08:48 6246 3

Спорът за либийския кораб е частно-правен. Компанията "Булгаргеомин" е упражнила морската ипотека, която според документите е учредена в Гърция.

Корабът е арестуван в края на 2017 г., след това му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по БНТ по повод казуса, при който български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища, заради съдебен спор за собствеността на либийски танкер, престоял две години на пристанище Бургас.

След публична продан корабът получава разрешение да отплава на 27 декември. В момента се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България. Спорът е частно-правен, каза още Желязков.

По думите му е придобил дипломатически оттенък, поради което и говоренето е политически целесъобразно.

Танкерът, чиято собственост оспорват българска компания и държавата Либия, е напуснал пристанище Бургас в края на миналата година, знамето му е свалено с помощта на Българската морска администрация и "Гранична полиция" и е предаден в ръцете на украински екипаж. Либия протестира решението пред българското Външно министерство и ООН.

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ отправи запитване до органите в Панама за актуалната регистрация на конфискувания кораб, уточни министър Росен Желязков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

08.01 2019 в 11:23

"Спорът бил частно-правен"!!!
Какви ще ги каканиже таз поредна калинка-министъркинин, когато не само Либия, а и СОЛИДАРНИТЕ С НЕЯ АРАБСКИ ДЪРЖАВИ започнат да арестуват български кораби...
Представете си - кораб на ДОМУС АГА арестуван в Казабланка или в СУЕЦКИЯ КАНАЛ..
Какво ще прави тоз министъркинин тогава?
Дали ще ги каканиже като днес..
Или ще праща фрегата Дръзки - без въоръжение и боеприпаси, да го спасява от арестувалите го.. Както я пратиха да се бори със сомалийските пирати в акцията на НАТО..
Да плаши рибите..

12130

2

ds

08.01 2019 в 10:09

разследването на бивол
https://bivol.bg/badr-mafia-burgas.html?fbclid=IwAR0hDnyvwqXvIdVF5T3saWUGXK_KtgwEnaKP-Jd_qa3haEwU914oMoGXf3Q