Министърът на образованието даде религиозна ваканция на децата мюсюлмани (обновена)

Александра Маркарян 20 септември 2015 в 18:18 31655 51

Българският министър на образованието даде религиозна ваканция на децата мюсюлмани.

Скандалната заповед за определяне на два почивни дни за Курбан байрам - 23 и 24 септември, е разписана от Тодор Танев на 18 септември 2015 г.

Досега ваканциите, които се определят от МОН, са се отнасяли до всички ученици или до определен клас (например първокласниците имат допълнителни почивни дни).

От заповедта на Танев не става ясно какво налага да се прави разделение на религиозен принцип между учениците.

Нито един от цитираните членове и алинеи, на които министърът се позовава в заповедта си, не му дава право на определя религиозна ваканция в училищата.

Ал. 1 и ал. 4 от чл. 25 на Закона за администрацията гласят: "(1) Министърът е централен едноличен орган на изпълнителната власт със специална компетентност и ръководи отделно министерство.

(4) Министрите издават правилници, наредби, инструкции и заповеди".

В чл. 93а, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета пише:

"Учебни дни може да се определят за неучебни или неучебни дни за учебни със заповед на министъра на образованието и науката".

Решение 814 от 11 декември 2014 г. на Министерския съвет се отнася до определяне на религиозните празници за изповеданията, различни от източноправославното, в което е записано, че на 23-ти, 24-ти и 25 септември е Курбан байрам, но заповедта не се отнася до празници и почивни дни в училищата, а единствено до работещите, които изповядват съответното вероизповедание. В дните на религиозните си празници те могат да ползват платен или неплатен годишен отпуск, пише в решениено на МС.

Според Закона за народната просвета "образованието е светско" (чл. 5), а според правилника за приложението му "Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини" (чл. 4, ал. 1).

Преди по-малко от 15 дни избухна скандал, след като детска градина в Ботунец публикува на сайта си призив "Бойте се от Аллах".

Днес OFFNews изпрати запитване до министър Танев чрез пресцентъра на Министерството на образованието и науката, за да изясни какви са били мотивите му да даде религиозна ваканция за децата мюсюлмани. Получихме отговор на 23 септември. Какво гласи той, вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!