Министерството на туризма: Скъпите шезлонги и чадъри по морето са заради стари договори

OFFNews 03 юли 2019 в 10:00 10885 4

Снимка Pixabay

Високите цени на чадърите и шезлонгите по Черноморието, които от години отблъскват туристите, се дължат на стари концесионни договори. В тях не е залегнал критерий за таван на цените.

Това коментираха представители на Министерството на туризма (МТ) в сутрешния блок на bTV по повод зачестилите информации за празни плажове в този туристически сезон. Една от причините за това, според хората, са именно високите цени на платената плажна зона.

Експертът от МТ Василка Цанева коментира касов бон на турист, платил 70 лева за сянка и шезлонг на "Каваците". Като причина Цанева посочи именно стария договор с концесионера. Тя заяви, че министерството извършва постоянни проверки и следи стриктно поне 50% от зоните да са за свободно ползване.

"Пазарът определя цените. Има плажове с нови договори, има и със стари", посочи експертката. Тя даде пример с два евтини плажа - на Бургас Север цената на чадър е 1,20 лева, а на централния плаж в Поморие - 3,60 лева.

В студиото бе и Константин Занев от Института за анализ и оценка на туризма. Според него цените на шезлонгите и чадърите не са нормални. Той заяви, че българите виждат какъв е гръцкият модел и го предпочитат.

По думите на Цанева на някои плажове у нас също настъпва гръцката практика - да не се плаща за сянка, а да се ползват чадърите безплатно, ако туристите имат консумация в заведение на плажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

03.07 2019 в 17:45

...и Путин е виновен.....а най-смешното е,че държавата не може да се разправи с мутрите...защо ли...Валерко се опита да вкара някакъв ред,но го смляха и сега само той се хвали как се е опитал да докара тишината....

23293

3

Стефан

03.07 2019 в 15:56

Бих казал на антинаучни, и дебилни. Понеже и последния глупак, вместо да даде 1 000 лева за два парцала скъсан брезент за 10 дена на тия, ще отиде, ще даде пак толкова на гърците, само че те освен чадър, за тия пари ще му дадат и пиене на корем.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

03.07 2019 в 13:47

Едно време имаше една келнерка в „Казиното” в Пазарджик, Мичето. Та Мичето си имаше номер. Смяташе така: Шест ракии девет лева, две мешани скари 4 лв., две салатки 2 лева и, ако мине, три лева. Ако се случи някой катил да попита какво е това „ако мине”, Мичето дава заден: „Не минава.” И го задрасква.
Но това бяха келнери от старата школа.
Новите кадри са вече с университетско образование, по-точно диплома. Например в специалност „Туризъм” на СУ се преподава дисциплина „Грижа за клиента”. И явно е сериозна, щото се изучава чак в IV курс.
Та казвам, че скубането на клиента вече е поставено на изцяло научни основи.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

03.07 2019 в 11:26

Колко стари.. От преди 10-11 години ли?
Или по-стари..
Та да обявим Станишко за виновен поне..