Митрополит Наум: С какво ни застраши папа Франциск?

OFFNews 07 май 2019 в 13:06 14917 9

Снимка Русенска митрополия

Митрополит Наум

Русенският митрополит Наум коментира в профила си във Фейсбук решението на Светия синод да посрещне само "протоколно" папа Франциск и да не се включи в обща молитва с него, както и критиките към Светия отец и БПЦ покрай посещението му у нас.

Препечатваме позицията му без редакторска намеса:

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения, както към него, така и към Българската православна църква. 

И защо е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме приятен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещение в родината ни в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за „строго ортодоксални”, да стоварват върху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за „световна конспирация” и „виртуална демонизация”.

Решението на Св. Синод да го посрещне „протоколно” беше взето с мнозинство, въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов!

Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана.

В Родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А онези, които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите, които той каза за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи „позиции”!

Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда.

Христос воскресе!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

08.05 2019 в 10:54

Да, в някаква терминология, "Записки по българските възстания" и "Андрешко", например, може да изглеждат като "някви ОПГ и някви дребни мошенници перат пари и крадат ДДС, полицията и НАП ги тесларят".
Но когато някакво разделение се е случило преди 1 000 години, то работата е отишла твърде далече. И начинът за преодоляването му, не може да се сведе до искането някой от своите да се наведе на някой от чуждите. В името на неизвестно какво. Освен на рефлекторното чуждопоклонничество.
Особено с единствената идиотична опорка за разликите в униформите на две различни структури.

15914

7

поп Дръвчо

08.05 2019 в 09:14

Схизмата да не би да е възникнала като несъгласие на милиард и половина? Някакви две ОПГ не поделили квартал за доене.

23293

6

Стефан

08.05 2019 в 01:24

:))) За преодоляване на какво се бори някой???:)))

Я вземете да си изплюете дъвките, и да чуете, че в тоя свят има и други неща, освен телевизионен буламач. Тая Схизма могат да я отменят само Вселенския и Всеправославния събори. Демек е въпрос на едновременното съгласие на един милиард души от едната страна, и почти половин милиард от другата.

Мда. Това, че всеки може да плещи каквото му скимне в интернета, само увеличава идиотизма на населението(((

15914

5

поп Дръвчо

08.05 2019 в 00:37

Нормално е в Синода да има разногласия. Обратното по-скоро би било индикация за проблеми. Няма лошо да има по някой като пловдивския талибан, лошото е че май се гласи за патриарх.

Схизмата - схизма, ама някои поне дават вид че се борят за нейното преодоляване.

И те така. Да видим в Македония какво ще стане. Там има потенциал да стане феерично. Този папа не изглежда много хазартен тип ама знае ли човек?

12182

4

sawall

07.05 2019 в 15:23

Смислено изказване по принцип, но нека все пак да припомня, че едва вчера не друг, а митрополит Николай, също в Светия Синод, беше сред тези

"сънародници, определящи се за „строго ортодоксални”, да стоварват върху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за „световна конспирация” и „виртуална демонизация”."

Явно дори в Синода има неразбирателства. Много спокойно и деликатно м. Наум е скастрил Николай, но все пак не говори добре за мнозинството от висшия клир на БПЦ.

23293

3

Стефан

07.05 2019 в 14:38

Не толкова, а е по-трудно. Никой не е отменял Схизмата.
Защо смяташ че трябва да имаш публично мнение, и то глупаво, по въпрос, от който нямаш и азбучна представа?

11719

2

Краси

07.05 2019 в 14:27

Дотук добре, но толкова ли беше трудно да направят съвместно богослужение с папата, а не само да го приемат "протоколно".
Миналата година на руския КГБ-патриарх всички му облизаха и задните и предните части, а той за благодарност на изпроводяк ги нахока като непослушни деца.
А папата, който идва най-добронамерено и с амбицията да прекрати вековните пререкания между двете християнски течения, го приемат "протоколно". С такива духовни водачи никога няма да бъдем пълноценна европейска държава.

12139

1

iliyapopov

07.05 2019 в 13:55

Най-после едно смислено изказване от БПЦ!