Младежи от Карлово помагат на самотно живеещи жени

Георги Савчев 30 юли 2020 в 19:26 5297 0

Снимка facebook.com/mgirdrosevalley

Доброволците към Младежкия център в Карлово се срещнаха с 21 самотно живеещи жени от Карлово, Баня и селата Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан.

Местната инициатива е част от националната кампания "От нас зависи" на гражданското обединение "РавниБГ".

"РавниБГ" включва 30 организации, работещи в различни сфери, но обединени от каузата за равни права и социално включване на уязвими групи.

Инициативата на Младежкия център в Карлово подпомага самотно живеещите жени в периода на криза с хранителни продукти, маски и дезинфектанти, но основната цел е младите да почерпят от житейския опит, да обсъдят теми като равнопоставеността на половете, домашното насилие, женските права и социалното включване.

Тъй като подзаглавието на инициативата е "От нас зависи да сме РОЗИ (равни, обединени, загрижени и информирани)", доброволците подаряваха на дамите рози, за да внесат красота, надежда и радост в домовете им.

Всяка от жените, които посетиха младежите, има своя история: някои са вдовици над 15-20 години, други са останали сами съвсем отскоро, трети са самотни майки, гледащи своите деца или възрастни родители.

В разговорите стана дума за трудностите, с които се сблъскват - да започнат работа, например, тъй като трябва да се грижат сами за всичко и всички вкъщи. Или пък трудностите с придвижването и транспорта, засилени още повече от пандемията от COVID-19 - заради ограничаването на транспортните връзки до малките населени места.

Жените споделиха и колко по-щастливи са, че живеят на село и имат градинка, за която да се грижат.

Младежите дадоха и лъч надежда на самотно живеещата вдовица Надежда Пунчева от с. Каравелово, чиято къща бе поразена от мълния. Те призоваха: "От всички нас зависи да помогнем - кой с каквото може."

В групи от по двама-трима, спазвайки всички мерки за безопасност, доброволците имаха възможност да се запознаят и с живота на село, традиционните занаяти и фолклор, за които жените им разказваха.

Предстои младежки дебат, на който всички ще се съберат заедно да обсъдят емоциите, преживяното и наученото от срещите и да планират следваща си инициатива, с която доброволците ще помагат през ваканцията на жени в нужда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови