Младост на протест, не иска Център по наркомании до детски градини и училища

OFFNews
28 септември 2019 в 11:20 | 3277 |1

В столичния „Младост" излизат на протест срещу откриване на Център по наркомании в района им. 

Недоволните се събират на 1 октомври от 18,30 часа между бл. 18 и УМБАЛ „Св. Анна", където се открива центърът, към който ще има и метадонова програма.

За проблема алармира главният архитект на „Младост" Стефан Стефанов на Фейсбук страницата си. 

„В нашия квартал ни настаняват Център по наркомании - между три детски градини, две училища и жилищните блокове. Той се позиционира в двора на УМБАЛ „Св. Анна" между детските градини 117„Надежда", 71„Щастие" и 11„Мики Маус", и 118СУ „Людмил Стоянов" и Технологичното училище по електронни системи. Разстоянието между Центъра по наркомании и входа на 11 ДГ „Мики Маус" е петдесетина метра! А дори всичко това не е най-страшното – всичко става абсолютно НА ТЪМНО. Тайно, без обществено обсъждане, докато хората са били в отпуск", написа арх. Стефанов. 

Той прави уточнение, че съобщението не трябва да се бърка по никакъв начин с предизборната кампания и това, че е издигнат за независим кандидат за кмет на района: „Просто аз, както и стотиците разтревожени жители, съм родител, баща и смятам за възмутително, център по наркомании да бъде изтипосан насред жилищен квартал, на петдесетина метра от детска градина", обясни Стефан Стефанов. 

Той посочва, че е успял да проучи как се е стигнало до тук, въпреки че „институциите не желаят много да говорят по темата".

„Заради неподновен договор между Министерство на здравеопазването и Столична община Националният център по наркомании и метадоновата програма през миналата година трябваше да напусне сградата на „Пиротска". Темата стана публична и се коментираше, че центърът се мести заради апетити около сградата, но здравният министър Кирил Ананиев обясни, че Столична община не иска да поднови договора заради недоволството на гражданите от "Пиротска". Само ще вметна, че вероятно всички сме гледали репортажите за градинките в района, засипани със спринцовки, гледка, която за съжаление съпътства местата с метадонови програми. След това хората от „Банишора" излязоха на протест, защото според слух същият Център по наркомании щял да бъде преместен в квартала им. Забележете: според слух и е действано на тъмно. След протеста от Столична община казаха, че центърът няма да се мести там, но не уточниха къде. И в последните дни тръгна слух, който за съжаление се оказва истина, че Центърът се мести в „Младост". Разтревожени родители звънят в районната община, където колегите по съответните ресори също не са уведомени от институциите за случващото се, други майки и бащи събират подписка, директори на детските градини свикват родителски срещи. И доколкото успях да разбера, всъщност центърът е преместен през август и тези дни започва да функционира", пише арх. Стефан Стефанов и добавя: „за да не бъда разбран неправилно. Не искам да всявам излишна паника и хората с наркотична зависимост трябва да бъдат лекувани. Те са част от обществото. Но смятам за крайно неудачно това да се случва между блоковете и на метри от градините и училищата, където децата ни прекарват по-голяма част от времето си. И всичко това да става тайно!". 

Целият текст на съобщението на арх. Стефанов може да прочетете тук

Жителите от квартала вече подписват и електронна петиция, подкрепена вече от около 200 човека. 

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15278

28.09 2019 в 21:51 1
+ 0
- 0
Идиоти.