Младост се бори срещу нов строеж на 20 етажа

OFFNews 01 юни 2017 в 13:12 4320 1

Жители на "Младост" протестират срещу строителството на 20-етажна сграда до бл. 11 в района. Кметът Десислава Иванчева е изпратила искане до главния арх. Здравко Здравков да отмени заповедта, с която строителството може да се осъществи. 

Това става ясно от публикация на Иванчева във фейсбук. Върху паркинга до бл. 11, според устройствения план, е заложен строеж на 20-етажна сграда. Част от имота е общинска собственост, което прави Столична община – район „Младост” заинтересовано лице по смисъла на ЗУТ, обяснява Иванчева. 

Тоест всички съсобственици трябва да изразят съгласие какво ще е бъдещето на имота. През миналата година е започната процедура за изменение на плана за регулация, която е първата стъпка към реализиране на строежа. Предишният кмет на „Младост” на 21 юли 2016г., е изразила положително становище за тази процедура, след което Експертен съвет е препоръчал на арх. Здравков да одобри промяната на плана за регулация. След встъпването ми в длъжност, на 20 февруари т.г., аз изпратих отрицателно становище, като посочих, че процедурата е нецелесъобразна, пише Иванчева. Въпреки това на 1 март тази година арх. Здравков издава заповед за промяна на регулационния план. В заповедта е посочено, че се взема под внимание положителното становище на предишния кмет на „Младост” и не се споменава нищо за отрицателното, изразено от мен, което следва да отмени по-старото. Не се взима под внимание и жалба, подписана от няколкостотин човека от бл. 11, бл. 2А и бл. 1, които се обявяват категорично против строителната процедура, се казва още в текста на районния кмет. 

Високата сграда е планирана да изникне на бул. „Александър Малинов” и ул. „Филип Аврамов”, в нея по проект има 188 апартамента, 92 ателиета, 4600 квадрата офиси, 1900 квадрата търговска площ. В кметството в "Младост" разбрали за проекта, след като било входирано заявление за План за управление на строителните отпадъци. 

Разрешението за строеж е издадено на 4 февруари миналата година от тогавашния главен архитект Петър Диков, малко преди той да напусне поста. 

Крайната дума ще има административния съд, обяви кметът на София Йорданка фандъкова по бТВ. Няма издадено разрешение за строителство, уточни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови