Мобилни екипи на НОИ ще консултират бъдещите пенсионери през септември

OFFNews 15 август 2019 в 11:03 2071 0

Снимка Архив

Мобилни екипи от всички териториални поделения на НОИ ще консултират гражданите в избора на по-благоприятен коефициент за определяне размера на пенсиите, съобщават от института.

Индивидуалният коефициент се прилага при пенсиите, свързани с трудова дейност. Графиците за посещенията на мобилните екипи в общинските центрове по места, през месец септември т.г., ще бъдат оповестени до края на август в приемните на всяко ТП на НОИ.

В постоянните приемни на поделенията на НОИ, както и в изнесените работни места, консултациите на гражданите по тази тема не са преустановявани.

За да бъде консултирано, лицето трябва да предостави на служителите информация за общата продължителност на осигурителния му стаж за времето до 31.12.1996 г., както и документ по образец УП-2 за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по негов избор преди 1 януари 1997 г. Последните са необходими когато коефициентът се изчислява по т.нар. „стара методика“.

В кампанията през май мобилните групи консултираха над 1500 бъдещи пенсионери за вариантите за изчисляване на индивидуалния коефициент на бъдещата им пенсия. 

От началото на годината около 52 000 лица са подали заявления за отпускане на лична пенсия, свързана с трудова дейност, като пенсионното производство за част от тях все още не е приключило, съгласно нормативно установения срок от 4 месеца за произнасяне на пенсионния орган.

От НОИ напомнят, че хората, които са подали заявления в периода от 01.01.2019 г. до 03.05.2019 г. за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези от тях, на които е била отпусната такава пенсия до 04.05.2019 г., могат да упражнят еднократно правото си на избор за по-благоприятния за тях начин за изчисляване на индивидуалния им коефициент. До момента от тази възможност са се възползвали около 2200 лица.

Електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е достъпна и за самостоятелно ползване на интернет страницата на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК). От 4 май т.г. досега през тази услуга са направени справки с ПИК за близо 36 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !