Може да отворят някои детски градини и ясли след седмица

Отварянето ще бъде поетапно с по-малки групи

OFFNews 15 май 2020 в 19:41 5245 0

Доц. Ангел Кунчев

В края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят. Всичко обаче ще зависи от епидемиологичната обстановка, защото ситуацията у нас продължава да е много динамична. Това каза в предаването „Лице в лице“ на бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Отварянето ще бъде поетапно, ще опитаме с по-малки групи и при спазване на всички правила“, уточни той.

Данните показват, че около 55-60% от родителите искат градините и яслите да работят, „30-40% от тях обаче няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, което донякъде ще облекчи нещата. Някои родители са доста притиснати и е добре да им осигурим тази възможност да започнат да работят“, коментира доц. Кунчев.

Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде карантинирана. Това означава там да не влизат нови деца подобно в ситуациите с варицела и скарлатина.

За фитнесите доц. Ангел Кунчев е на мнение, че ако там се спазва физическото отстояние, няма струпване на много хора и се поддържа висока личната хигиена, няма разлика в това дали човек е в сауна, басейн или фитнес.

За отварянето на моловете той обясни, че до това решение се е стигнало заради търсеното на баланс. „Групирахме в 8 точки ясни и конкретни указания към големите търговски обекти. В това число и по отношение на контрола на входа като температурен режим. Контрол върху това колко хора влизат. Може да се ползват терасите на заведенията в моловете“, поясни доц. Кунчев. Важно е да се използват базовите изисквания като носене на маски в закрито помещение и добрата лична хигиена.

Плаши ме настройката, че всичко е свършило

„Тенденцията е сравнително благоприятна и в никакъв случай не значи, че проблемът е решен. Малко ме плаши тази психологическа настройка сред голяма част от населението, че всичко свърши и ще правим каквото си искаме. Това е голяма грешка и някои страни го преживяха. Не мисля, че сме в ситуация да изпуснем нещата“, каза още Кунчев.

„Трябват ни още малко наблюдения и знания за коронавируса, защото в някои отношения е малко странен. Например изграждането на антитела дава някои отклонения. Има и хора, които не развиват имунитет. Това е опасно от гледна точка на това колко ще бъде ефективна една бъдеща ваксина“, коментира главният държавен здравен инспектор.

През юни вероятно няма да има карантина

„По отношение на карантината съм оптимист, че през юни най-вероятно нея няма да я има и то не, защото ние сме решили така, а защото целият ЕС ще стигне до този извод. Ако искаме животът да продължи нормално, трябва да се договорим“, смята Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови