Мухлясал кашкавал за децата в няколко градини и училища

Мартин Георгиев 29 октомври 2018 в 10:16 9265 1

Първите доставки на млечни продукти по схема "Училищно мляко" започнаха, а с тях и проблемите.

По информация на OFFNews най-малко 10 учебни заведения в Сливен и Ямбол са получили мухлясал кашкавал.

"Деликатесът" от снимката е доставен в ОУ "Васил Левски" в Сливен от "Млечни продукти Тракия" на "БМК Холдинг" АД. Същата фирма се оказа най-печеливша от промените в наредбата за прилагане на двете схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко". След като министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пренаписа наредбата 3 пъти в последните 6 месеца, дружеството ще доставя млечни продукти на 922 учебни заведения, което със 738% повече от предходната учебна година.

От Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен заявиха пред OFFNews, че са извършили проверка и са взели мерки. Санкции обаче не могат да бъдат наложени, тъй като фирмата, доставила разваления продукт, се намира в Хасково.

OFFNews научи за други 7 учебни заведения в Сливен, които са били снабдени с некачествения кашкавал. 

"Имаше опаковки с мухлясал кашкавал. Сигнализирхаме и веднага се подмениха. Не сме доволни по начина, по който ни се наложи доставчика", сподели Галя Илиева, директор на 8-мо основно училище "Юрий Гагарин".

В Ямбол 3-ма директори потвърдиха, че също са получили развалената храна. "При първата доставка получихме мухлясал кашкавал", заяви директорката на 5 ОУ "Йордан Йовков" Мима Кондова. Тя добави, че ѝ се сторило странно, че срокът на годност е 1 година и един месец.

На етикета на доставения кашкавал (бел. ред. видно от снимката) е посочено, че партидата е произведена на 08.05.2018 г. Отбелязано е още, че срокът на годност е до 24.06.2019 г. Той обаче не трябва да надвишава 10 месеца, за да бъде кашкавалът от краве мляко стандарт БДС.

OFFNews потърси за коментар собственика на "Млечни продукти Тракия" Владислав Михайлов. Той заяви, че не се сеща неговата фирма да е доставяла кашкавал миналата седмица в Сливен. "Трябва да проверя. Не съм сигурен, но мисля, че миналата седмица беше нулева, по-миналата сме доставяли", каза Михайлов.

Той посочи още, че срокът на годност на кашкавала е до 24.06.2019 г., тъй като "една година не е 365 дена от гледна точка на Закона за храните". 

Схема "Училищно мляко" едва започна, а директорите на учебни заведения вече споделят недоволството си от тазгодишните промени в програмата.

"Аз отказвам да работя по тази схема, но от Държавен фонд "Земеделие" ми казват "не, ти ще работиш задължително". Аз смятам, че това е издевателство над директорите. Ние сме написали жалба до ДФЗ, но тези хора са безочливи и нищо не признават. Ние директорите нямаме никакви права - служебно ни сложиха хора, които да ни зареждат", категорична е директорката на ДГ "Калина" в Сливен Татяна Терзиева.

Директорът на 9-то ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Николай Ботушаров също заяви, че се е отказал да участва в "Училищно мляко":

"Ние не работим по тази схема. Написах писмо до ДФЗ, защото те са ни избрали служебно фирмата. Според нас тя не отговаря на фирмата, която ние избрахме. Критериите на последната бяха по-добри".

В началото на октомври от програмата се отказа и столичното 144-то Средно училище "Народни будители". "С тази наредба, която променяха лятото поне три пъти, аз мисля, че създадоха възможност за лобистки фирми, които да печелят. Условията, които са поставили, могат да изпълнят една до две фирми в България", заяви директорката Величка Николова. 

Изглежда обаче МЗХГ са намерили решение и на "проблема" с ролята на директорите, които често не се страхуват да сигнализират при нередности, особено когато е застрашено здравето на децата.

Нова проектонаредба предвижда възможността да се отнеме правото на директора на училището да установява качеството на млечните продукти, доставени по схема "Училищно мляко". Доставчикът и ръководителят ще слючват договор с трето лице, което ще има отговорността да приеме, провери, съхрани и раздаде продуктите на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

29.10 2018 в 10:40

Заседание на МС... Часът е 10,20... Баце закъснява...
УРА - и с влизането си казва - "Часът е 10, когато АЗ влезна.."
Пък вие тук ша ми спорите, че годината имала 365 дни... Я сметнете - 20 мин.. х 24 часа х 365 дни в годината..
Та чак закони те МУ сте се напнали да уточнявате - "една година не е 365 дена от гледна точка на Закона за храните"..
За ГРОБоидната астрономия важи чл. 1-ви от ГРОБконституцията на БОКОБАШИ - "В държавата става това, което АЗ кажа."