Музеите стават класни стаи: там ще се провеждат часове, държавата ще плаща входа и беседите

Александра Маркарян 09 март 2018 в 16:34 18795 3

Част от училищните часове ще се провеждат в различни музеи, учениците ще имат там видео уроци и виртуални турове. Идеята е част от националната програма на Министерството на образованието "Осигуряване на съвременна образователна среда", то е осигурило и необходимите пари - 100 000 лв. за годината.

В музеите ще могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети на децата до седми клас.

За финансиране ще могат да кандидатстват държавни и общински училища, както и Националният музей на образованието в Габрово, в който са планирани дни на отворени врати, като е предвидена и сумата от 10 хил. лева, която да покрие разходите.

МОН ще покрива разходите за: входни билети на учениците и учителите им; таксите за беседи, виртуални турове и видео уроци; материали, предложени от музеите за дейности по време на уроците (невключени във входните билети); пътуване с влак или автобус на учениците и придружаващите ги учители от училището до музея.

Максималният размер на един училищен проект е 2 500 лв.

До 10 май училищата трябва да разработят проекти, като избират от предложените теми и дейности на музеите, публикувани на сайта на МОН или на съответните музеи. Всяко училище може да кандидатства само с един проект по модула – за начален или за прогимназиален етап.

Проектите ще се внасят в съответното Регионално управление на образованието, ще се оценяват и класират от комисия, определена със заповед на началника. До 1 юни класиранията от регионите трябва да постъпят в МОН. До 30 юни ще бъде утвърден окончателният списък и след това се предоставят средствата.

Между училищата ще има и състезание за най-добър урок в музея.

Дали дадено училище да се включи в инициативата, ще решава педагогическият съвет на училището.

Целта на МОН е 8 000 ученици да проведат часове в музеи през учебната 2018/2019 г., а включените училища да не са под 300.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

3

Киро Горския

15.03 2018 в 14:09

защо просто не допуснат всички деца да посещават музеи и да им покрият пътните за организирано посещение и входа в музея да бъде безплатен? Учителките могат сами да преценят какво да учат децата в музея. Струва ми се, че много евтино може да мине и за много повече, да не кажа всички ученици. Сега хем отпускат средства, хем не са за всички хем е трудно. Докога музеите ще бъдат недостъпни или достъпни само за някои?

12130

2

ds

10.03 2018 в 20:55

чиновниците си създават работа май - пак писане на проекти, които те да одобряват. защо не се разпишат условията при които се отпускат тези средства? това е все едно ако искам да ползвам здравно лечение по каса, да напиша проект как да ще ми помогне еди коя си вода в еди кой си санаториум и да чакам дами одобрят "проекта" , за да отида да балнеолечение. до кога така?!