НАП пусна приложението за проверка дали са изтекли личните ни данни

OFFNews 25 юли 2019 в 19:00 18278 4

Националната агенция за приходите (НАП) пусна приложението, чрез което всеки може да провери дали негови лични данни са изтекли при хакерската атака. 

Справка може да се направи през сайта на НАП, като се изисква въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон. 

След въвеждане на необходимата информация, на телефона си всеки получава отговор дали има неправомерно разпространени техни лични данни. От изпратеното съобщение обаче не става ясно какви точно лични данни са изтекли.

От НАП вече съобщиха, че около 4 млн. души са засегнати от изтичането на данни. Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация - имена, ЕГН, адреси, телефони, имейли и друга информация за контакт, данни от годишни данъчни декларации, данни от осигурителни декларации, данни за здравноосигурителен статус, издадени актове за административни нарушения, плащане на данъци и осигурителни задължения през Български пощи, за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина, както и данни, получени от други институции като Агенция "Митници", Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК и др.

От приходната агенция разясниха, че не се налага всички тези 4 млн. души да сменят личните си карти, като такава необходимост има само за 189 души, за които са изтекли три имена, ЕГН и номерата на личните карти и данни за тяхната валидност.

От НАП посочиха, че са предупредили банки, нотариуси, лизингови дружества и други да проявяват по-голяма бдителност при идентифицирането на клиентите си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

25.07 2019 в 22:58

Сега вече НАП има база данни с ЕГН-та и телефони, които чакат да бъдат откраднати

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

25.07 2019 в 21:09

Поредната подигравка на лемурите на държавна синекура от НАП!!
Огромна при това..
Щото само бебетата - родени след датата на хакването, ще получат ЕСМ - "вашите данни не са засегнати"!!
А и онзи над милион - починали български граждани..

17439

2

мнение от IP

25.07 2019 в 20:25

Еми мерси на НАП, ама информацията гласи: ИМА неправомерно разкрити лични данни. И толкова. Още на втория ден това ме информираха от бивол, а на третия ден вече имаше инфо за броя и името на таблиците, в които има моите данни.

11719

1

Краси

25.07 2019 в 19:41

Мноого велико приложение - сега вече имам официално потвърждение от НАП, че и моите данни са откраднати. За какво се хабиха да го правят, като аз в данните, публикувани от хакера мога да намеря много по-подробна информация какво точно са публикували за мен, фирмата ми и контрагентите ми?
Май пак да се превъртят едни пари през нашите фирми е била целта на занятието.
Тъй като ги разбирам тези неща, бих бил любопитен да разбера колко грешни пари от моите данъци са платили за максимум 300-те реда код, които е написал някой стажант! И на кого са ги платили, разбира се!