НБУ именува аудитория на доц. Кристиан Таков, след като Софийският университет отказа

Александра Маркарян 07 ноември 2018 в 10:57 8293 3

Нов български университет открива днес аудитория на името на доц. Кристиан Таков, след като Софийският университет отказа да направи това. В СУ юристът - борил се за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел в страната - преподаваше до кончината си. Доц. Таков почина на 11 юли 2017 г. Ако беше сред нас, днес той щеше да навърши 53 години.

Аудитория на името на доц. Таков, един от стожерите на студентските протести от 2013 г., отприщени от премиера Пламен Орешарски с номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, поискаха над 4200 души в петиция, инициирана от журналистката Татяна Ваксберг. За това настояваха и представители на студентите в Академичния съвет на Софийския университет. "Не" първо каза Юридическият факултет на СУ, а след това - и академичният му съвет. "Как Кристиан Таков е живял сред тези хора", възкликва Ваксберг, която присъства на заседанието на АС и впоследствие споделя впечатленията си.

Мотивите за отказа са, че имало много заслужили юристи, че искането натрапвало "помпозност и показност", с което се съсипвала паметта на Кристиан Таков, докато благородните преподаватели в Юридическия факултет искали да я опазят от посегателства. То, освен това, разделяло факултета и "раздира душата" на гласуващите, защото ги карало да избират между Кристиан и други юристи.

"Скъпи приятели, отсреща имаме хора, които наричат честността "наивност", ...които не разбират, че нещо може да се прави не за пари, а за идеал." Думите са от речта на Кристиан Таков към протестиращите студенти. Отправени през 2013 година, те звучат актуално и за събранието на Съвета, макар там да се събрани не толкова "приятели", колкото хора от онези, които стоят "отсреща".

Аудитория "Доц. Кристиан Таков" се открива днес в 11 ч. на втория етаж в корпус 1 на НБУ. Досега е била просто аудитория №207.

"Инициативата на НБУ не е нито на приятелите, нито на близките. Никой не е ръчкал НБУ да вземе правилното решение. Това е изцяло тяхно дело, от началото до края, макар че са университет, с който Кристиан Таков не е свързан. Безкрайни благодарности на НБУ, че сами избраха да постъпят така, че оцениха значението на този акт за живите юристи, че подходиха с такт и разбиране, че дадоха подслон на представата ни за почтено право и на надеждата ни, че за това право може да има и бъдеще. Един ден някой студент ще се обърка от материалните белези на признанието и ще разправя, че учи в университета "на Кристиан". Ние с вас ще знаем, че това не е вярно, но аз лично не бих се намесвала да поправям грешката", пише Татяна Ваксберг към подписалите петицията.

През месец май 2018 г. НБУ получи и архивните материали на доц. Таков, дарени им от дъщеря му Галя, майка ѝ Боряна Мусева и майката на Таков - Галя Йончева. Дареният архив съдържа документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на доц. Таков, илюстративни и аудио-визуални материали, книги от личната му библиотека. Книгите са близо 80 - различни издания на български закони, всички подпечатани с личния му екслибрис, а някои от тях – с бележки и допълнения, нанесени от ръката му. Нотната школа с избрани произведения на Й. С. Бах сред тези книги е малко доказателство за друго хоби на доц. Таков – музиката.

За него Нов български университет пише още:

"Доц. Кристиан Таков е ярка фигура в съвременната българска юридическа наука, изявен университетски преподавател, личност с пряко участие в изграждането на съвременното гражданско общество в България. Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет и УНСС. В НБУ е преподавал от 1993 до 1997 г., където през годините е изнасял и публични лекции.

...

От документите с биографичен характер може да бъде проследена безспорната увереност, с която Кристиан Таков преодолява предизвикателствата в своя живот още от ученическа възраст – блестящ възпитаник на Немската езикова гимназия, встрастен и в своето хоби – фотографията, по-късно отличен студент в Юридическия факултет на Софийския университет, запазил старателно водените от него лекционни записки по Основи и история на правото (Въведение в правото, римско право), по гражданско право (история и теория на гражданското право, търговско, вещно, облигационно и финансово право) и по наказателно право.

Записки за лекции, конспекти, въпросници и тестове представят документите от преподавателската дейност на доц. Таков, материали от неговата хабилитация – академичното му развитие, варианти на негови правни текстове на български и немски език – научната му дейност. Ръкописните записки за публични лекции, за изяви пред различни медии, някои от тях водени през последните месеци от живота му, са доказателство за активната обществена дейност, допринесла за допълнителната разпознаваемост на юриста и преподавателя доц. Кристиан Таков.

Фотографиите в архива показват доц. Таков в семейна обстановка, говорещ пред публика, по време на негови пътувания, свързани със специализации и участия в международни научни форуми, по време на различни обществени прояви. Тук са и фотографиите, илюстриращи навика на доц. Таков да застава сам зад обектива – десетки негови пейзажни фотографии, снимки на случайни хора, попаднали пред неговия поглед по време на пътуванията му.

...

Материалите несъмнено обогатяват колекцията на Университетския архив на НБУ, където ще бъдат съхранявани. Към този архив подчертан интерес има от страна на департамент „Право”, по чиято инициатива на 7 ноември, 2018 година, от 11 часа, аудитория 207 в Корпус І на НБУ ще бъде наименувана на името на доц. Кристиан Таков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

07.11 2018 в 22:58

Не, не всеки който прославя носител на опасни идеи, е достоен за уважение.
Особено, ако не е "университет", а самозвана гимназия.

14469

2

случайно прочетох

07.11 2018 в 12:01

Поздравления за НБУ и позор за СУ!!

11671

1

безпартийна

07.11 2018 в 11:47

Браво На НБУ. Показаха, че са свободни, а СУ не са.