НИМХ излиза от БАН с цялото си имущество на 1 януари 2019 г., бюджетът му - с 10% ръст

Институтът по метеорология преминава към Министерството на образованието

Александра Маркарян 23 октомври 2018 в 11:06 3548 0

Снимка БГНЕС

Един от протестите на работещи в НИМХ от лятото на 2018 г.

След 57 г. в Българската академия на науките (БАН) Националният институт по метеорология и хидрология излиза от Академията с цялото си имущество и в пълен състав. На 1 януари 2019 г. НИМХ става самостоятелно юридическо лице с бюджет в рамките на бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН).

Преобразуването е записано в преходните и заключителни разпоредби на проекта на Закон за държавния бюджет за 2019 г., който Министерството на финансите публикува вчера за обществено обсъждане.

Бюджетът на новата структура ще се управлява от ръководителя на НИМХ, пише в проекта. Размерът му за 2019 г. ще бъде увеличен с 10% спрямо сегашния, разясни за OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Бюджетът им ще е този, който са имали в рамките на БАН, увеличен с общото увеличение на възнагражденията в публичния сектор – 10%. Оттам нататък дали ще им бъдат предоставени допълнителни средства в хода на изпълнението на бюджета е въпрос на възможности", коментира министър Вълчев.

Предисторията

Синоптиците поискаха НИМХ да излезе от БАН през август в писмо до премиера Бойко Борисов. Те обясниха, че не са получили и стотинка от отпуснатите от правителството т. г. допълнителни 15 млн. лева за БАН, че не могат да платят дори сметките си за ток и комуникации и че има риск да спрат работа, като прекратят издаването на прогнозите за времето за страната и не предупреждават за предстоящи опасни явления.

Общото събрание на БАН разпределя държавните пари за Академията между институтите. То решава на кои да даде повече и на кои - по-малко, съгласно принципи, приети от него по предложение на Управителния съвет на БАН. Именно срещу принципите на разпределяне, след чието прилагане НИМХ получава "стотинки", негодуват метеоролозите.

В писмото си до Борисов от август метеоролозите написаха, че Общото събрание и Управителният съвет на БАН са "колективни органи за ръководство, които имат всички права, но не носят никаква отговорност за действията си", които доказали, че "БАН няма управленски капацитет да ръководи и поддържа национално отговорни дейности като тази, изпълнявана от НИМХ".

След писмото бе организирана спешно среща при премиера Борисов с участието на министър Вълчев. Борисов даде срок на двете страни да се споразумеят, което не се случи. Започнаха протести, а в това време ръководството на БАН прекрати мандата на шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Ръководството на БАН предложи изпълняващ длъжността да стане чл. кор. дн Костадин Ганев.

В крайна сметка бе договорено НИМХ да излезе от БАН. Правителството взе решение за това, а БАН се съгласи.

Законът

Решението е отразено в проектозакона за бюджета за предстоящата година, като в текстовете е записано още, че НИМХ е националната хидрометеорологична служба на Република България и не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.

Дейността му осъществяват работещи на трудови договори служители, включително заемащите академични длъжности.

Уточнено е, че за НИМХ няма да важи забраната за увеличаване на общата численост на персонала на администрацията на изпълнителната власт, вписана в Закона за администрацията с поправка от септември т. г.

"Считано от 1 януари 2019 г. имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми, на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките преминават към Националния институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката", пише в проектозакона.

Месец след влизането в сила на закона МС трябва да утвърди правилник за устройството и дейността на НИМХ.

Текстовете в проектозакона според министър Вълчев гарантират правоприемственост. 

"По наше мнение това е единственият начин, който гарантира, че няма да прекъсне хидро-метеорологичното обслужване на държавата и че от 1 януари НИМХ ще продължат да работят безпроблемно", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови