На кафе с опашка в Албания

Радослава Домусчиева, bTV 23 май 2018 в 12:18 5397 0

bTV Репортерите стартира поредица за Западните Балкани, която посвети отделни епизоди на всяка една от държавите в региона. В три поредни уикенда Иван Георгиев, Теодора Енчева, Кристина Баксанова и Радослава Домусчиева показаха малко познатото лице на Албания и бившите югорепублики - Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

Във филма „На кафе с опашка“ журналистът Радослава Домусчиева и операторът Огнян Кръстев представиха Албания – най-бързо развиващата се държава на Балканите с очевидни противоречия и крайности.

Представите за нея, свързани с бетонните бункери и липсата на пътища днес, могат да бъдат частично опровергани. Тук все още може да видите възрастни мъже да пият кафе с ракия сутрин.

„Има си дума – кафе с опашка, и в зависимост какъв е поводът, се вечеря и после се продължава с кафе с ракия. Това е един начин да се покаже уважение и благодарност”, обясни Софика Мале, българка от Мала Преспа, Албания.

В планинските райони на север живеят и семейства, жертва на така наречената кръвна клетва или кръвно отмъщение.

„През 2012 година е създаден държавен орган за посредничество за помиряване на семейства, които са в кръвно отмъщение. И двете семейства стоят затворени, защото се страхуват да не се стигне до втора жертва. Има си традиция, ако решат да се помирят оставят знак пред вратата, било то новородено бебе. Ако не го убият, значи кръвното отмъщение е прекратено”, каза Софика Мале.

В Албания можете да срещнете потресаваща бедност и луксозно строителство. От миналото и изолацията на Албания са останали противоатомните бункери, откъдето се е очаквало албанското население да се отбранява срещу враговете си от Изток и Запад.

Прочутите бункери от времето на Енвер Ходжа, сега са използвани от хората, за да си крият вътре стопанските инструменти.

В страната допреди 20 години пътища не е имало, затова днес колите са издигнати в култ и всичко свързано с поддръжката им. Автомивки изникват на всяка крачка.

Най-хубавият път в Албания в момента е построеният по трасето на Коридор №8, който свързва през Адриатическо море Балканския полуостров с Италия. Проект от общ интерес е за България, Македония и Албания, от който остава да бъде довършен мадонския жп участък. За проекта се разчита на помощ от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови