На кого е тази вила в ловно стопанство ''Искър''? С чии пари се строи? Вижте видеото на Владислав Панев

OFFNews 04 август 2020 в 16:40 84791 3

Въпросната сграда

За нерегламентиран строеж на хотелски комплекс на бизнесмена Румен Гайтански в Държавно ловно стопанство "Искър" сигнализира Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България". Видеото е качено във фейсбук профила му.

Според Панев липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс за съвместна дейност със стопанството са на фирмата на Гайтански "Био Майнинг" и са от 2013 г. от кабинета "Орешарски". "Био Майнинг" е акционерна фирма и Гайтански се е декларирал, като действителен собственик, показа справка на OFFNews в Търговския регистър.

С решение от месец май тази година на Агенцията по кадастър строящата се сграда на територията на Държавно ловно стопанство Искър трябва да е с предназначение "Друг вид, производствена, складова, инфраструктурна дейност" и с площ 1467 кв. м върху земя публична държавна собственост.

Миналата година "Био майнинг" продаде друго дружество, което е свързано с Гайтански - "Пътстройинженеринг" АД. Цената на сделката е 165 млн. лв., като 150 млн. от тях са кредит от държавната Българска банка за развитие. Дружеството има активи на много по-ниска стойност и само 4 души персонал.

Вижте повече във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

3

гоуемио

04.08 2020 в 19:04

Е, нали бързахме към площада 2013 и докарахме служебен кабинет на Орешарски, който разпродаде купища имоти като горния!
Нали не сте чак толкова тъпи да смятате, че служебен кабинет на Радев ще направи нещо друго?!?!?

3258

2

Една каза

04.08 2020 в 17:39

По-бързо на площада, защото мутрите ще ни затрият... стига чете...Ставай и тръгвай!!!

3943

1

OtSofia

04.08 2020 в 17:11

Щом е върху земя - публична държавна собственост, значи строежът е публично държавен. Ако този строеж е построен по закон и подзаконови актове и има необходимите разрешения, значи може да е дарение от частен субект на държавата. Ако не е така и държавата не е сключила договор за дарение - трябва да се пристъпи към следващи законови мерки спрямо частния субект и съответно – обекта на строителството. Ако държавата е изградила този строеж, значи трябва също като частния субект да е направила това по закон и подзаконови актове. Ако не е така, държавните служители трябва да дадат обяснения относно издадените разрешения и несъмнено изразходваните държавни средства, съответно да дадат заключения относно по-нататъшната съдба на строежа.