На връх Бузлуджа почетоха 150 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

OFFNews 14 юли 2018 в 19:45 3029 0

Снимка bTV

Безсмъртната песен "Жив е той, жив е" огласи старопланинския връх Бузлуджа, до който днес се изкачиха хиляди българи от двете страни на Балкана, за да отбележат 150 години от подвига на Хаджи Димитър и четата му.

"150 години ни делят от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета, които останаха завинаги под този връх през 1868 г.", обяви д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния музей "Шипка - Бузлуджа", цитиран от БТА.

Патрон на честванията "150 години подвиг и памет" е вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Това е първата голяма битка за свободата на България. Две години по-късно е обявена Българската екзархия, а десет години по-късно е възстановена българската държавност, припомни в словото си д-р Ангелов и попита: "Достойни ли сме днес за този героичен подвиг?".

"Четата на Хаджи Димитър, която наброява в началото 125 българи от всички региони на поробеното ни отечество, изминава за 12 дни 160 км до върха, под който последните 24 четници се бият със 700 башибузуци. Поклон. Да живее България", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Представители на дружество "Традиция" от цялата страна направиха възстановката на героичната битка.

Панихида в памет на загиналите четници отслужиха протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и казанлъшки свещеници. След това осветиха и курбан, дарен от Община Казанлък.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, вицепремиерът и директорът на музея валидираха по повод юбилея картичка и печат.

Венци и цветя пред гранитния паметник на Хаджи Димитър положиха зам.- председателят на парламента Емил Христов, областните управители на Стара Загора и Габрово, депутати, граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови