Началникът на НСО поиска промени в закона за службата

OFFNews 19 декември 2019 в 11:51 1659 0

"Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба."

Това заявява началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев във видеообръщение към служителите на Националната служба за охрана в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. През 2019 г. НСО отбеляза и 140 години от полагане основите на държавната охранителна дейност в България.

„Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява“, категоричен е началникът на НСО.

„Поехме удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на Националната служба за охрана. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство“, посочва ген. Станчев.

И подчертава, че НСО не може да си позволи да се лиши от нито един свой служител. „Затова и занапред ще положа всички усилия, за да ограничим текучеството на опитни и кадърни специалисти. Трябва да запазим наличния потенциал, да привлечем и да обучим нови служители“, посочва бригаден генерал Станчев.

В обръщението си началникът на НСО откроява устойчивото кариерно израстване, възнагражденията на състава, условията за обучение и усъвършенстване на уменията, материално-техническото осигуряване и състоянието на автомобилния парк като само част от предизвикателствата, които стоят пред охранителната служба.

„Общо предизвикателство е повишаването на обществения аворитет на НСО и на публичното доверие в нашата работа. Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа“, подчертава генералът.

Пред служителите на Националната служба за охрана Красимир Станчев поема ангажимент промените да се случват плавно, защото „в основата на всяка промяна стоят хората“. Същевременно „промените не могат да се случват само „отгоре“. „Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа“, категоричен е бригаден генерал Красимир Станчев и се обръща с думи на благодарност към служителите на НСО за тяхното доверие, търпение и всеотдайност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови