Над 1 млрд. ще са пушачите до 2025 г. Има ли по-добра алтернатива на пушенето?

Вероника Шербанова 27 май 2019 в 16:05 3128 0

Пушачите по света не намаляват - според Световната здравна организация до 2025 г. те ще са отново над 1 млрд. души. 

Въпреки многото налична информация за вредата от пушенето голяма част от пушачите не успяват да спрат цигарите или избират да не го правят. 

Затова в последните години усилията на редица компании са насочени към откриването на по-малко вредни алтернативи на цигарите.  

Пушачите не трябва да са изправени пред дилемата "откажи се или умри". Винаги сме твърдели, че най-добрият вариант е спиране на пушенето, но ако това не е техният избор, пушачите трябва да бъдат насочени към по-добри алтернативи, заяви директорът глобални комуникации във "Филип Морис Интернешънъл" Томасо ди Джовани по време на събитието за технологии и иновации в тютюневата индустрия Technovation, което се проведе в швейцарския град Ньошател.

Идеята за нагряване на тютюна вместо горене съществува от повече от две десетилетия, но едва в последните години и с напредването на технологиите става възможно създаването на продукти, които да са по-добра алтернатива за пушачите, допълват от "Филип Морис".  

Според представените по време на събитието данни над 10 млн. души по света вече използват IQOS, като 70% от тях вече са преминали изцяло на устройствата или напълно са спрели да пушат. 

Каква е разликата между IQOS и цигарите

Основната разлика между IQOS и цигарите е, че при IQOS е премахнат процесът на горене. Вместо това тютюнът се нагрява до много по-ниска температура от тази, при която започва процесът на горене. 

Тютюнът в цигарите гори при температура 600°C. При IQOS тютюнът се нагрява до 350°C. С липсата на горене се елиминира цигареният дим, който съдържа над 6000 вредни или потенциални вредни вещества, 1% от които причиняват развитието на свързани с пушенето заболявания. 

По-ниската температура позволява да се усети вкусът на тютюна, но нивото на вредните вещества е значително по-малко. 

От "Филип Морис" обясняват, че никотинът не е основният причинител на свързаните с пушенето заболявания и рискът от тях се намалява след премахването на процеса на горене и разработването на специалната технология за нагряване на тютюна. 

Оттам предупреждават, че макар и в много занижени количества, вредни вещества все пак остават, затова не може да се твърди, че липсва всякакъв риск при използването на продукта. Освен това продуктите съдържат никотин и употребата им води до пристрастяване. 

Как се произвеждат тютюневите стикове за IQOS

За разлика от останалите тютюневи изделия, при които се използва фино нарязан тютюн, тютюневите стикове са изработени от стрит тютюнев прах, към който се прибавя вода, глицерин, гума гуар и пропилен гликол, за да се образува тютюнево фолио - реконструиран тютюн.

След това фолиото се гофрира, добавят се ароматите и се изработват стиковете, като се добавят няколко филтърни компонента - куха ацетатна тръбичка, биополимерен филтър, целулозно-ацетатен накрайник на филтъра и външна хартия и хартия за накрайника. Тютюневият къс е обвит в хартия, ламинирана с алуминиево фолио, което предпазва тютюна от запалване и горене.

Тютютневите стикове се произвеждат в Швейцария, Гърция и Италия, като се планира производството им да започне и в Румъния и Германия. Устройствата IQOS пък се произвеждат в Малайзия.

Всеки тютюнев стик съдържа около 305 мг тютюн. Използват се основно три сорта тютюн - "Вирджиния", "Ориентал" и "Бърли", тютюнът се подбира и се комбинира. 

"Филип Морис" предлага девет тютюневи бленда, като у нас се внасят пет от тях. 

Създаването на успешни блендове отнема много време, за да се постигне добра комбинация на аромат с технологията за нагряване на тютюна, обясни Йоханес Пийненбург. 

Целта на компанията е до 2025 г. 40 млн. души по света да преминат на IQOS. 

Един от най-големите успехи за "Филип Морис" беше полученото преди седмици разрешение от страна на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за продажба на IQOS в САЩ. 

Предпазарното заявление на компанията за пускане на продукта в продажба е преминало двегодишна строга оценка. Според Агенцията по храните и лекарствата "продуктите произвеждат по-малко или по-ниски нива на някои токсини в сравнение с горимите цигари“.

Агенцията потвърждава, че аерозолът, произведен от системата за нагряване на тютюн на IQOS, съдържа по-малко токсични химикали, отколкото цигарения дим, а много от идентифицираните токсини са с по-ниски нива в сравнение с тези в цигарения дим. Например, излагането на въглероден монооксид от аерозола при IQOS е сравнима с излагането в околната среда, а нивата на акролеин и формалдехид са съответно от 89% до 95% и от 66% до 91% по-ниски, отколкото при горимите цигари.

Продължава и работата за това устройствата да стават по-удобни, но и по-привлекателни - например със създаване на нови блендове и създаването на възможността потребителите да могат сами да избират как да изглеждат техните устройства. 

Въпреки това целта на "Филип Морис" не е IQOS да се превърне в моден аксесоар, който да привлича младите или непушачите, защото основната идея е да се даде алтернатива на пушачите, обясни старшият вицепрезидент на компанията Бертран Бонвин, който отговаря за дизайна на продуктите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови