Над 15 хиляди абитуриенти искат да им позволят тържествено изпращане

OFFNews 12 май 2020 в 10:41 2674 0

Над 15 хиляди абитуриенти се събраха във Facebook и написаха писмо до министерския съвет с молба да им позволят поне изпращанията в двора на гимназиите, съобщи Нова телевизия.

За випуск 2020 краят на средното училище е белязан от пандемията, маските, социалната дистанция и онлайн обучението.

„Преживяхме много трудности. Нямаме възможност да отидем в училище, да се видим. Това са последните ни мигове, които ни се отнемат и ние ги прекарваме вкъщи пред лаптопа“, казва Симона Бонева, създател на групата “Изпращане 2020”

В специално създадена Facebook група Симона от столичното 18 Средно училище и още над 15 хиляди абитуриенти се обръщат към правителството с молба да разреши изпращанията във всяка българска гимназия. Те посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могла да се спазва необходимата дистанция.

„Това е голямо, открито пространство. Искаме изпращане, не бал. Знаем, че бал не е разумно да се прави в този момент. Големи хора сме, на по 18-19 години. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат и ще поемем отговорност“, казва Симона.

В този момент обаче образователното министерство не може да си позволи да поеме какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници.

Най-ценният момент на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на училищното знаме. Това може да стане и виртуално. Това не означава, че ако всичко е наред и има възможност, няма да може да се предаде знамето и при дипломирането. Всичко зависи от обстановката, смята зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Ние обаче сме отговорни хора и няма как да кажем нещо, което евентуално не би се случило“, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови