Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините по ОП 'Развитие на човешките ресурси'

OFFNews 25 юли 2019 в 14:00 1249 0

Над 350 млн. лв. е стойността на разплатените средства към общините от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Това означава, че около 40% от разплатените до момента по ОПРЧР средства са насочени към местните власти, което ги превръща в основен партньор, не само при изпълнението на европейските програми, но и при реализиране на политиките в социалната сфера. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в последното за мандата заседание на Постоянните комисии за еврофондове, труд и социална политика на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Основен фокус на форума в Пловдив бе изпълнението на проекти с финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове. Учасниците в дискусиите обсъдиха предоставянето на социални услуги в общините и бъдещото планиране и реализация на следващия програмен период 2021-2027 г.

По думите на заместник-министър Русинова с европейско финансиране са проведени редица успешни реформи, особено в социалната сфера. Мащабното включване на общините говори за устойчиво приоритизиране на социалната дейност, добави тя.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и председател на Постоянната комисия на НСОРБ за управление на еврофондовете уточни, че в настоящия програмен период изпълняваните проекти по ОПРЧР от общините в България са 580, от които 290 са вече приключили.

Участниците в заседанието обсъдиха и предвиденото увеличение на средствата за делегираните от държавата социални услуги. В проектозакона за бюджета за 2020 г. са предвидени над 287 млн. лв., а за 2019 г. средствата са 260 млн. лв. Сред обсъдените теми бе и изпълнението на Оперативната програма за осигуряване на подкрепа за най-нуждаещите, която се управлява от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Чрез нея до момента са подпомогнати около 600 000 души. Около 270 000 са предоставените хранителни пакети на годишна база. С подкрепата на бюджетни, общински или други европейски средства услугата за обществените трапезарии ще бъде продължена до 30 април 2020 г. По този начин ще бъдат обезпечени най-трудните зимни месеци, независимо, че проектите приключват до края на 2019 г., каза Русинова.

Тя съобщи, че през следващия програмен период се предвижда бюджетите на ОПРЧР и на оперативната програма за храни да се да се увеличат с около 70 %. Ще работим и за разширяване на обхвата на материалното подпомагане с храни, топъл обяд и с други видове подпомагане от първа необходимост като обувки, дрехи, учебници за децата, по пример и на други държави членки, уточни заместник-министър Русинова.


Тя обясни, че половината от увеличения ресурс на оперативна програма „Развитие на човешките ресруси“ ще бъде съсредоточен в мерките за подкрепа на пазара на труда. Темата за цифровите умения и дигиталната грамотност е един от акцентите на следващия програмен период. Първоначалните намерения са минимум 500 млн. лв. да бъдат насочени към сферата на цифровата грамотност след осъществяване на детайлно проучване на за потребностите към конкретни цифрови умения, каза Русинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови