Над 400 000 деца живеят в риск от бедност

OFFNews 10 юни 2020 в 14:31 3488 0

Над 400 000 деца живеят в риск от бедност и социално изключване, съобщават от Националната мрежа за децата. 

Село Ракитово се намира в Южна България, Пазарджишка област. Колко е трудно да се покажеш, че "не си като другите" и каква цена плащат хората, живеещи там, за да могат техните деца да се изучат и да завършат средно образование, разказват двама родители от Фондация "Бъдеще"-Ракитово във видео на Национална мрежа за децата.  

Анче Кривонозова казва през сълзи, че за да се прескочи трамплина, е нужно родителите да се "озорят много", за да прескочат този кръг. Нейната мечта да завърши българска филология е осъществена от дъщеря й заради "така стеклите се обстоятелства". 

Янко Кривонозов пък обяснява, че е предпочел да се откажа от здравословната, от редовната храна, за да може средствата на семейството да отидат при децата. "Трябваше да изберем - оцеляването или образованието на децата ни. Решихме да дадем всички средства и усилия за децата", допълва той. 

"Аз можех вкъщи нищо да нямам, но когато каже учетилката, че трябва да се купи нещо, което трябва да се използва в час, аз го купувах. Това беше първото нещо, което правех", обяснява Анче Кривонозова.

Какво още разказват двамата родителите, вижте във видеото, направено от Национална мрежа за децата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови