Над 5000 души в България са под карантина, 2702 - с указания за коронавирус

Само за ден в бюрата по труда са регистрирани 4700 безработни, но някои бизнеси се разрастват в кризата - 7000 са новонаетите за по-малко от 3 седмици

OFFNews 02 април 2020 в 10:26 2514 0

5 282 души са под карантина в България, 2 702 от тях са тези с указания за коронавирус - съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет тази сутрин. Те са част от общия брой на издадените болнични листове - 176 086.

Наблюдава се тенденция за увеличаването им. Ако миналата седмица са били средно между 300 и 350 на ден, от началото на тази този брой е 680-700 на ден, посочи Сачева.

59 са подадените заявления по мярката, станала известна като 60/40, при която държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника и служителя, а работодателят - 40%, и чиято цел е държавата да насърчи затруднените в извънредното положение работодатели да не съкращават работни места.

Очакваме тази седмица броят им да нарасне значително - каза Сачева и допълни, че се очаква одобрение от Европейската комисия за извършване на разплащанията. Тя прогнозира, че плащанията ще тръгнат от следващата седмица.

Въпреки мярката безработицата расте. 4700 души са се регистрирали в бюрата по труда само за един ден. Общият им брой надхвърля 31 000 души само от 13 март до 1 април. Все пак се наблюдава и обратна тенденция при някои бизнеси, които са наели общо около 7000 нови работници.

С около 2000 са се увеличили получаващите социални помощи.

23 хиляди души получават социални помощи в страната.

Данните не са застрашаващи, динамични са, увеличават се, затова сме поискали и актуализация на държавния бюджет - не защото системите не същестуват, на мястото си са, исканата актуализация е за да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лошия сценарий. Готвим се за най-лошото, надяваме се за най доброто - каза министър Сачева.

Тя припомни, че към общините са насочени още 45 млн. лева за осигуряването на патронажна грижа. На допълнително около 40 хил. души ще бъдат раздадени пакети с хранителни продукти. За 17 802 ще има топъл обяд.

"Кризата има различни лица, в много общини се появяват всички онези хора, които иначе са невидими – бездомни, просещи, на които сега няма кой да дава пари, нито могат да извършват обичайните си дейности. За тях също мислим, програмата ни с БЧК ще бъде насочена и към тях, включително и към хора без лични карти", допълни министърът.

Тя напомни също, че изплащането на пенсиите започва от 7 април и ще продължи и след Великден. В пощенските станции ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график.

Министър Сачева призова за осигуряването на "коридор" за възрастните хора от 7 до 23 април - останалите да не посещават пощенските станции преди 12 ч. всеки ден, за да може да се осигури спокойното изплащане на пенсиите.

Пенсионерите на възраст над 68 г. могат също така да подадат заявление до пощенската си станция и да получат пенсията ви вкъщи. Допустимо е също пенсията да се даде в пощата срещу подпис на близък на пенсионера - син, дъщеря - при представянето на личната карта на пенсионера и на съответния получател. А може да бъде изплатена и на упълномощено лице при преставянето на нотариално заверено пълномощно за целта.

Днес предстои министър Сачева да издаде заповед, която касае условията на труд. Работодателите ще бъдат задължени до отмяната на извънредното положение да извършват мерки за превенция, да правят инструктаж, да въведат пропускателни режими и да организират работата на дистанция. Ако не е възможно осигуряването на такава между работещите, трябва да ги отделят прегради. Задължително е да се прави дезинфекция на работните помещения поне два пъти в рамките на работния ден, както и след всяка смяна, ако се работи на смени. Също така - да се осигурят необходимите условия за спазване на лична хигиена - да има топла вода, миещи препарати, дезинфектанти, кърпички за дезинфекция, да се проветрява редовно, това да се прави включително и след всеки курс с транспортни средства. Работодателите ще бъдат длъжни временно да отстранят работник и служител с грипоподобни симптоми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови