Над 700 аптеки в страната затвориха в знак на протест

OFFNews 20 февруари 2019 в 14:50 2246 0

Снимка Авицена Пловдив

Над 700 аптеки останаха затворени днес в знак на протест срещу въвеждането на новата система за верификация на лекарствата и цялостната политика за лекарствата в здравеопазването.

Според Националната аптечна камара в протеста са се включили 724 аптеки. Част от аптеките затвориха само за час, а в други фармацевтите изразиха подкрепата си за протеста, като не носиха днес белите си манти.

В протеста се включиха аптеки в Пловдив, Гоце Делчев, Пазарджик, Благоевград, Дупница, Русе, Бургас, София, Плевен, Панагюрище, Пирдоп, Добрич, Кюстендил, Петрич и др.

Протестът е и за въвеждане на електронната рецепта и електронното досие и синхронизирането им със системата за верификация, обясни пред БНР председателят на Камарата Антон Вълев. 

"Това, което нас ни интересува, е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, посочи той. 

Фармацевтите настояват да не плащат те за включването в системата за верификация на лекарствата, а необходимите средства да се платят от държавата или производителите на лекарства. 

„Какво означава, че била много лесна? А кой ще я плати? Не е въпросът дали ще затворят една или две малки аптеки. Въпросът е, че тези аптеки обслужват пациенти. Ние твърдим, че аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми и обслужването на пациентите не трябва да се нарича търговия на дребно с лекарства. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Очакваме здравният министър да седне на разговори с нас, здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата“, каза Антон Вълев.

В призива от Аптечната камара отправят и още искания към управляващите, сред които приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора.

Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

Според фармацевти включването в системата за верификация на аптеки, които досега не са работили с НЗОК, ще струва около 5000 лева. 

От здравното министерство обаче са категорични, че за включването в системата аптеките, които вече имат компютър и връзка с интернет, ще трябва да платят само около 200 лева за четец и 50 лева еднократно за включване в системата.

От министерството обявиха и 6-месечен гратисен период за включване в европейската система, в рамките на който аптеките няма да бъдат глобявани. 

От Българската организация за верификация на лекарствата съобщиха, че над 2000 аптеки от общо около 3600 у нас са се включили вече в системата за верификация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови