Над 7000 души от четири тютюнопроизводителни района са се включили в програмата "Забавно лято, грижовна есен"

OFFNews 22 март 2019 в 16:00 1396 0

Над 7000 души от четири тютюнопроизводителни района са се включили в програмата "Забавно лято, грижовна есен" от стартирането ѝ през 2015 г. до днес.

Кампанията е насочена към децата с организирани летни академии, към възрастните хора в тези региони - със специализирани медицински прегледи, и към местните предприемачи с консултации за стартиране на бизнес. 

Постигнатите през годините резултати представиха организаторите, партньорите и участниците в програмата.

В обръщението си към присъстващите Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България – компанията, която осигурява финансовата подкрепа за програмата, сподели през какви трудности е преминал екипа в търсене на възможности за подпомагане на тютюнопроизводителните общности в малките населени места.

„Стартирайки пред 4 години с едно населено място – Сатовча, с първите летни детски академии и медицински прегледи за възрастни хора, днес резултатите от осъществяването на програмата са налице. В отговор на нуждите на местните общности, инициативите постепенно се разрастваха, а включените региони ставаха все повече. Днес вече програмата е обхванала общо над 7000 души в общините Благоевград, Хасково, Кърджали и Силистра. За да създадем възможности за икономически растеж и да върнем младите хора в отдалечените райони, през последната година заедно с Центъра за предприемачество „Ринкърс“ създадохме и Академията за местни предприемачи, която подпомага стартиращия бизнес в тези райони чрез обучения и финансова подкрепа”, добави тя. 

От стартирането на „Забавно лято, грижовна есен” през 2015-а година до сега в програмата са се включили общо над 7000 души – близо 2000 деца, 5000 възрастни и над 200 местни предприемачи.

През годините са осъществени над 70 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места.

Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“. 

Лета Панайотова, създател на учебните програми от Народно читалище "Бъдеще сега", Миглена Костова - зам.-директор на СУ „Васил Левски”- гр. Дулово, Таня Енчева, учител в СУ „Васил Левски”- гр. Дулово и Джеват Дунчев, директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Сатовча, разказаха, че детските академии в рамките на програмата са успели да променят нагласата на учениците към учебния процес и да засилят любопитството им, което се е отразило след това и на представянето им в училище. 

Нина Райчева, координатор на програмата от Фондация „Направи добро - Александровска”, д-р Стефан Найденов, кардиолог и Шеип Панев, лекар-стажант в програмата пък разказаха за срещите си с пациенти в отдалечените населени места. По думите им на прегледи са дошли и възрастни хора, които никога през живота си не са ходили на лекар, имало е случаи, в които пациенти са спасявани в критичен за болестта им момент. Открити са и случаи на онкозаболявания, а пациентите са лекувани след това в София. 

Много от тях са разказали, че нямат достъп до специализирани прегледи, а заради ниски доходи или липса на придружител не успяват да стигнат до болници в по-големи населени места.

Програмата е осигурила и консултации и подкрепа за малкия бизнес - чрез срещи с ментори в „Академията за местни предприемачи“. 

През годините програмата „Забавно лято, грижовна есен“ е получила редица отличия, сред които за „Най-добра програма на малко и средно предприятие“ от Българския дарителски форум през 2017 г. и награда за отговорен бизнес от Българския форум на бизнес лидерите през 2016 г. През 2019-а година програмата за корпоративна социална отговорност на Филип Морис България продължава с разширен обхват, обещаха създателите й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови