Народната топка и скейтбордът стават университетски специалности (обновена)

Александра Маркарян 31 януари 2019 в 12:00 6607 2

Любима игра от детството на мнозина - народната топка - става университетска специалност, след завършването на която ще се придобива диплома за висше образование. От 2019 г. висшисти ще могат да станат и практикуващите скейтборд.

"Скейтборд", "Айкидо", "Кендо" и "Доджбол" (народна топка) са четирите нови специалности в Националната спортна академия, по които ще се предлага обучение от предстоящата 2019/2020 г.

Университетската народна топка не е онази игра, която помним от деца - играе се с пет топки, уточни пресаташето на НСА Албена Мичева пред OFFNews.

Народната топка (доджбол) се играе с уеднаквени от Световната асоциация правила. Играта включва 6 участника, 5 топки и 2 полувремена по 15 минути. Топката е специална, изработена от плат, олекотена, мека и безболезнена. Размерът ѝ е приблизително колкото на хандбалната. Докато стреля с топката, играчът трябва да се пази, защото може да бъде улучен, което го изважда от играта. Петте топки са в непрекъснато движение.

Скейтбордът е олимпийски спорт с две дисциплини. Изготвената учебна програма стъпва на основата на олимпийските дисциплини, включва общотеоретична подготовка и специализирани познания за съответния спорт, уточняват още от НСА. 

За четирите нови специалности ще се кандидатства както за всички останали спортове в НСА (специалностите са общо 69 с новите 4): тест за езикова култура или оценка от матура по български език и литература и практически изпит по вида спорт.

И те ще се изучават 4 г., а дипломата ще е за бакалавърска степен.

Кандидатстудентският справочник на НСА ще е публикуван в сайта ѝ през март и ще се продава в книжарницата ѝ.

Освен скейтборд и народна топка НСА предлага специалности като спортен аниматор, спортен мениджър, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, спортен коментатор, учител по физическо възпитание и кинезитерапевт.

НСА разполага с кампус в Студентския град в София, включващ открити и закрити спортни съоръжения и собствени общежития. Студентите ѝ ползват плувен басейн в центъра на столицата, три планински и една морска учебна база. През пролетта ще завърши ремонтът на сградата на НСА на ул. „Гургулят“, чиито кабинети са модернизирани и е изградена многофункционална зала.

В края на 2018 г. НСА преименува трите си факултета на „Спорт“, „Педагогика“ и „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“. Промяната бе препоръчана от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

2

Комита

31.01 2019 в 13:24

Усещам как скоро ще имаме и професор по жмичка :D

4245

1

rrr11

31.01 2019 в 12:33

Пълна пародия на висше образование. Принципа е, колкото повече специалности, толкова повече финансиране от държавата. Професорчета, доцентчета и донякъде асистентчета ще взимат още повече за клатене на крака. Средната заплата в НСА за 2019-та е към 2хил, като ще има и допълнително поне 13-та заплата. Отделно 4млн за ремонт на базата, където с близките фирмички също ще падне добра лапаница за някои хора от ръководството.